AKTUALITA

Polícia spúšťa nové bezpečnostné akcie. Na koho sa zameria tentokrát?

Vodiči pozor! Už od 20.11.2023 spúšťa polícia novú bezpečnostnú akciu. Následne ju doplnia ešte ďalšie dve.

Polícia chce kontrolovať hlavne povinnosti vodičo a chodcov.
Počas víkendu sa zameria aj na rušnejšie miesta.
Vydané  Text: 

Polícia v najbližších dňoch rozbehne hneď trojicu bezpečnostných akcií. Už tradične vám prinášame prehľad aktuálnych policajných akcií zameraných na dodržiavane zákona a predpisov. Inak tomu nie je ani dnes. V najbližšom období by sa všetci vodiči na Slovensku mali pripraviť na zvýšený počet hliadok. Polícia totiž spúšťa akciu „Disciplína“, ktorá bude už o pár dní doplnená o akcie „Reflex“ a „Katarína“. Na čo si dať pozor?

Pozor na disciplínu

Už od dnešného dňa, 20. novembra 2023, polícia spúšťa akciu s názvom „Disciplína“. Počas najbližších siedmych dní sa príslušníci Policajného zboru SR zamerajú predovšetkým na dodržiavanie zákazu požitia alkoholu a iných návykových látok vodičmi motorových a nemotorových vozidiel. Okrem toho si polícia vo väčšom posvieti aj na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky. Ide najmä o tie, ktoré sú najčastejším dôvodom tragických dopravných nehôd na našom území.

Dopravnú tepnu v Bratislave čakajú radikálne zmeny. „Princíp je jednoduchý, ale v zahraničí overený a účinný,“ avizuje Vallo

Ešte počas tohto týždňa by sa mali mať v pozore aj chodci. Polícia totiž už 24.11.2023 plánuje preventívnu akciu s názvom „Reflex“. Jej cieľom má byť kontrola dodržiavania povinností chodcov, a to predovšetkým nosenie vhodných reflexných prvkov. Práve reflexné prvky totiž mnoho chodcov nepoužíva, čo má častokrát za následok dopravnú nehodu s ťažkými následkami práve pre neosvetleného chodca.

Polícia s reflexnými prvkami

V priebehu akcie „Reflex“ však nepôjde len o trestanie previnilcov. Polícia totiž plánuje v tomto smere robiť osvetu aj pomocou rozdávania už zmienených reflexných prvkov. Celkovo je na tento účel vyčlenených 9000 kusov prvkov zvyšujúcich viditeľnosť chodcov od odboru komunikácie a prevencie Prezídia Policajného zboru. Ďalších 1000 kusov prispelo ministerstvo dopravy SR.

Zástupca riaditeľa odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru, Tomáš Vrábel, dodáva: “Veríme, že aj takáto forma osvety prispeje k vyššej bezpečnosti najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky. Prispejte aj vy tým, že budete ďalej šíriť informácie o dôležitosti používania reflexných prvkov.


 

Štatistiky hovoria za seba

Napokon poslednou policajnou akciou na nasledujúcich 7 dní je tá s názvom „Katarína“. Počas nej sa dopravná a poriadková polícia zameria na miesta zvýšenej koncentrácie ľudí.  Ide predovšetkým o okolie kultúrnych zariadení, diskoték, pohostinstiev alebo barov. Cieľom akcie je kontrola alkoholu u vodičov motorových a nemotorových vozidiel, chodcov, cyklistov a kolobežkárov. Zároveň chce polícia počas „Kataríny“ pokračovať v kontrole dodržiavania povinnosti nosenia reflexných prvkov.

Na záver svojho statusu na sociálnej sieti Facebook Polícia Slovenskej republiky dodáva, že do 20.11.2023 sa na Slovenských cestách stalo až 10 236 dopravných nehôd, pri ktorých zahynulo až 227 osôb. Ďalších 754 sa zranilo ťažko a 4 410 osôb utrpelo ľahšie zranenia.

Aká je povinná výbava na roku 2024? Výstražný trojuholník by už čoskoro mohol nahradiť maják!





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »