AKTUALITA

Susedné krajiny zavádzajú na hraniciach so Slovenskom kontroly. Dokedy potrvajú a na čo sa treba pripraviť?

Susedné krajiny Slovenska zavádzajú opätovné hraničné kontroly. Dotknú sa tisícok vodičov pravideľne cestujúcich do zahraničia.

Režim na hranici s Českom bude miernejší.
Stanovisko slovenskej vlády sa očakáva v stredu 4.10.2023.
Vydané  Text: 

Po mesiacoch od uvoľnenia opatrení na štátnych hraniciach Slovenska s Českom a Rakúskom, sa prísnejší režim opäť vracia. Tentokrát sa ale nehovorí o trvalých a prísnych kontrolách, teda aspoň z hľadiska hraničných priechodov medzi Slovenskom a Českom. Okrem našich susedov spoza rieky Morava sa musíme pripraviť na kontroly na hraniciach s Poľskom. Rakúsko zatiaľ podobné opatrenia nezavádza.

S Českom budú kontroly náhodné

Podľa informácií portálu teraz.sk s odvolaním na čelných predstaviteľov vlády Českej republiky sa kontroly na 27 hraničných priechodov vrátia úderom polnoci z utorka 3.10.2023 na stredu 4.10.2023. Aktuálne sa hovorí o ich platnosti na nadchádzajúcich 10 dní, teda do 13. októbra 2023. Ich prípadné predĺženie má podľa českého premiéra Petra Fialu a ministra vnútra Víta Rakušana závidieť od aktuálnej situácie.

 

 

 

Zavedenie náhodných kontrol na hraniciach so Slovenskom Petr Fiala okomentoval slovami: „Od polnoci zavádzame náhodné kontroly na hraniciach so Slovenskom. Opatrenie koordinujeme s Poľskom, ktoré zavádza podobné kontroly, Slovenskom aj ďalšími susednými štátmi.“ Dôvodom na zavedenie tohto riešenia je opätovný nárast počtu nelegálnych migrantov prekračujúcich nestráženú štátnu hranicu. Fiala ďalej vysvetlil: „Aktívne bojujeme predovšetkým proti prevádzačom a obchodníkom s ľudským nešťastím.

Slovenské mesto zavádza novinku, ktorá ovplyvní chodcov aj cyklistov. Poznáte toto dopravné značenie?

Na 27 priechodov 130 policajtov

Rozdielom oproti poslednému zavedeniu trvalých kontrol je, že na najbližších 10 dní sa na hraničných priechodoch môžeme stretnúť s príslušníkmi štátnych bezpečnostných služieb len náhodne. Podľa Víta Rakušana je takéto riešenie vhodnejšie z pohľadu menšieho dopadu na plynulosť dopravy. Celkovo má byť nasadených až 130 policajtov z pohraničných oblastí a taktiež príslušníci cudzineckej polície.

Pridáva sa aj Poľsko

Okrem Česka sa na hraničné kontroly treba pripraviť aj na hraniciach s Poľskom. Tieto kontroly budú na každom hraničnom priechode a nie len náhodne. Hranice so sprísneným režimom budú fungovať zatiaľ do 13.10.2023. Minister vnútra Mariusz Kamiňski uviedol, že sprísnený režim je priamou odpoveďou na výrazný nárast nelegálnej migrácie cez slovenské územie. Podľa jeho dát tento nárast predstavuje takmer 1000%.

Len za dva týždne sme zaznamenali a zadržali 551 nelegálnych migrantov,“ dodáva Kamiňski s tým, že drvivá väčšina týchto migrantov putuje ďalej poľským územím až do Nemecka.

Namiesto 3,5 tony má byť nový štandard 1,8 tony. Na jazdu v SUV budete musieť spraviť nový vodičák B+, návrh je už na stole (aktualizované)

Aj Rakúsko kontroluje hranice

V poobedných hodinách navyše vyšlo oficiálne stanovisko rakúskeho ministra vnútra Gerharda Karnera, ktoré potvrdzuje zavedenie hraničných kontrol aj na tejto časti našej štátnej hranice. Zdôvodnením má byť zamedzenie alternatívnych trás vedúcich cez rakúske územie, ktoré by pravdepodobne vo veľkom využívali prevádzači.

K situácii sa vyjadril aj poverený minister vnútra Slovenskej republiky Ľudoví Ódor: „Len čo niektorá krajina začne viac chrániť svoju hranicu, vyvolá to kaskádový efekt, všetci za to zaplatíme peniaze a výsledok bude veľmi nejasný.“ Slovenská vláda zverejní oficiálne stanovisko k uzatváraniu hraníc 4. októbra 2023.

Na čo sa treba pripraviť?

Vo všeobecnosti sa treba pripraviť, a to predovšetkým na hraniciach s Poľskom a Rakúskom, na mierne zdržanie prípadne tvorbu kolón pri opúšťaní slovenského územia. Režim na českých hraniciach bude o niečo miernejší. Aj tak je potreba mať na pamäti, že vás polícia môže zastaviť a skontrolovať.

Tri najvyššie pokuty, aké vám policajt môže uložiť priamo na ceste. 800 eur je iba začiatok





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »