EURÓPSKA PREMIÉRA

Smart odhalil v Mníchove nový model s názvom #3: Veď je to Mercedes!

Značka áut s nejasnou minulosťou? Značka Smart si získala popularitu na celom svete svojimi malými, štýlovými a praktickými automobilmi, ktoré sú určené pre mestské prostredie. Jej história je úzko spojená s konceptom efektívnej a udržateľnej dopravy, čím si získala lojálnu zákaznícku základňu a stala sa jednou z popredných značiek v segmente malých áut. Značka bola založená v roku 1994 a spoločne vyvinutá… Prečítať celé

Vydané  Text: 

Značka áut s nejasnou minulosťou?

Značka Smart si získala popularitu na celom svete svojimi malými, štýlovými a praktickými automobilmi, ktoré sú určené pre mestské prostredie. Jej história je úzko spojená s konceptom efektívnej a udržateľnej dopravy, čím si získala lojálnu zákaznícku základňu a stala sa jednou z popredných značiek v segmente malých áut.

Značka bola založená v roku 1994 a spoločne vyvinutá automobilkou Mercedes-Benz a koncernom Swatch, ktorý je známy výrobou hodiniek.

Prvý model Smart, Fortwo, bol predstavený v roku 1998. Fortwo sa vyznačoval svojou malou veľkosťou, ktorá umožňovala jednoduché parkovanie a manévrovanie v mestskom prostredí. Tento model sa rýchlo stal symbolom efektívneho a štýlového dopravného prostriedku pre obyvateľov veľkých miest, ale napokon si svojich zákazníkov našiel aj v menších slovenských mestách a dodnes ich zvykneme vídať na cestách.

V priebehu rokov Smart rozšíril svoj modelový rad o ďalšie varianty, ako napríklad Smart Forfour, ktorý ponúkal viac sedadiel a väčší priestor pre cestujúcich. V roku 2007 Smart predstavil aj elektromobil Smart Fortwo Electric Drive, čím sa značka stala jednou z prvých, ktorá priniesla na trh dostupné elektromobily.

Po rokoch, počas ktorých Mercedes zdanlivo nevedel nastaviť značke dlhodobú stratégiu, v roku 2019 Smart oznámil partnerstvo so značkou Geely z Číny, čo prinieslo nové investície a možnosti pre ďalší rozvoj značky. Otvorene sa hovorilo o sústredení sa na prudko sa rozvíjajúci čínsky trh s automobilmi.

No a dnes, v roku 2023, sa stretávame s modelom Smart #3, ktorý je určený aj pre Európu a prekvapivo adaptuje dizajn známy zo značky Mercedes-Benz, respektíve Mercedes-EQ.

Nový Smart #3

Aby sme boli celkom presní, Smart #3 nie je úplnou novinkou a jeho premiéra na IAA MOBILITY 2023 v Mníchove je iba európskou premiérou. Tú prvú medzinárodnú absolvoval už v apríli tohto roku na šanghajskom autosalóne.

Inzercia

Inzercia

Automobil adaptuje dizajn typický pre značku Mercedes-EQ predovšetkým na svoje zadné partie, ale aj v interiéri. S celkovou dĺžkou 4,4 metra, šírkou 1,8 metra a na 20-palcových kolesách už nejde o žiadneho drobca, ako sme boli pri značke Smart zvyknutí. Rázvor dosahuje 2785 mm.

Smart #3 je v súlade s aktuálnym trendom štýlové SUV-kupé a ponúka nevšedné jazdné výkony: 200 kW (~270 koní) až 315 kW (~422 koní) vo verzii BRABUS, pričom táto výkonnejšia verzia akceleruje z nuly na 100 km/h za 3,7 sekundy. Verzia Pro+, ktorá je pre Európu nastavená ako najnižšia výbava, zrýchľuje za stále veľmi pôsobivých 5,8 sekundy. Dojazd elektromobilu je podľa tlačovej správy výrobcu štandardizovaných 435 až 455 km v závislosti od verzie.

Silnou stránkou modelu má byť technologická výbava. Základom je rýchle nabíjanie batérie výkonom 150 kW (10-80% za 30 min.), dvojica displejov v interiéri s uhlopriečkami 12,8 a 9,2 palca, ktorým sekunduje 10-palcový head-up displej, ďalej sú v ponuke svetlomety CyberSparks LED+, audiosystém značky Beats s 13 reproduktormi, automatický parkovací asistent či asistent pre jazdu vyššími rýchlosťami.

Smart dokáže s pomocou kamier a senzorov jazdiť v strede jazdného pruhu a prispôsobovať rýchlosť samočinne – stále je to však iba asistencia, teda vodič naďalej musí držať volant.

Ceny

Pre Nemecko začínajú ceny na 43 490 € za Pro+, 46 490 € za Premium, 46 990 € za 25th Anniversary Edition a 50 990 € za BRABUS.

 









Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.