PODVODY NA CESTÁCH

Ak dostanete defekt, dajte si pozor na ľudí ochotných pomôcť. Polícia zverejnila video s podvodníkmi na cestách a ich taktikou

Nechať si pomôcť môže niekedy vyjsť poriadne draho. Presvedčili sa o tom ľudia, ktorí sa stali podnetom pre upozornenie verejnosti španielskej polície.

Obeťami tohto druhu lúpeže sú zvyčajne starší ľudia, ktorí sa počas svojich ciest zastavia na cestách alebo odpočívadlách.
Upozornenie od polície sa však týka každého, kto na cestách nielen v zahraničí dostane defekt.
Vydané  Text: 

Drzosť sa stáva štandardom

Obeťami tohto druhu lúpeže sú zvyčajne starší ľudia, ktorí sa počas svojich ciest zastavia na cestách alebo odpočívadlách,“ upozorňuje španielska polícia vo svojom príspevku na sociálnej sieti Twitter, o ktorom následne spracovali samostatné príspevky španielsky motoristický magazín aj český denník Euro.

Španielsky Mossos d’Esquadra, čo je názov pre regionálny policajný zbor pôsobiaci na území Katalánska, poukázal na to, ako vyzerá taktika podvodníkov a zlodejov na cestách.

Taktika je v podstate veľmi jednoduchá: najprv pri vhodnej chvíli spolujazdec auta páchateľov vystúpi a prepichne pneumatiky vozidla stojaceho pred nimi. Sústreďuje sa pritom na pravé zadné koleso, pretože ten sa práve vo chvíli poškodenia pneumatík zaoberá napríklad platením mýta alebo vypínaním automobilu pred tankovaním.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Následne, keď obeť o niekoľko kilometrov odhalí defekt a zastaví, páchatelia sa objavia ako dobrovoľníci, ktorí chcú pomôcť. Namiesto toho, aby pomohli, však využijú odomknuté dvere automobilu a jeden z páchateľov jednoducho ukradne cennosti, na čo obaja poškodené auto opúšťajú, nasadajú do vlastného auta a odchádzajú. Obete sú spravidla spočiatku dezorientované a nerozumejú, kam ich pomocníci zmizli, pričom chýbajúce cennosti z auta si môžu všimnúť až oveľa neskôr.

 

Zdá sa, že drzosť páchateľov takýchto podvodov a krádeží je väčšia ako kedykoľvek predtým, hoci je pravdou, že s podobnými taktikami sa obete a policajti stretávajú už dlhé desaťročia. Napriek tomu sa aj človeku s nadhľadom môže javiť, že drzosť páchateľov nadobudla nových rozmerov a stal sa z nej akýsi štandard. Akoby už páchateľov neodradili ani kamery.

Dôvod, pre ktorý sa môže zdať, že je podvodníkov na cestách stále viac, spočíva aj v medializácii týchto prípadov cez sociálne siete. Ešte pred 30 rokmi sa takéto skúsenosti zdieľali iba ak cez noviny alebo televíziu, kde je na to limitovaný priestor, alebo pri konverzácii. Dostupnosť internetu pre každého umožnila slobodne informovať aj o takýchto problémoch.

Na Slovensku ich máme tiež

Na Slovensku sú podobné situácie relatívne časté tiež, aj keď v uplynulom období počujeme o takýchto podvodoch na cestách skôr pomenej.

Za roky sa skoro legendárnymi stali osoby stojace pri pokazenom aute s rumunskými značkami, ktoré okoloidúce vozidlá zastavujú s prosbou o pomoc. Keď im zastaví na pohľad neškodný a naivný človek, vedia ho svojím umelo vytvoreným stresom, nátlakom, doprosovaním sa alebo hrubým správaním prinútiť, aby im dal peniaze na opravu alebo „dobrovoľne“ odovzdal cennosti, ktoré neskôr môžu zhodnotiť.

Ide o obdobnú situáciu, akú poznáme napríklad z obcí v blízkosti hlavného mesta, v ktorých sa z času na čas objavujú skupiny údajných pracovníkov ponúkajúcich služby okolo domu. Po dohode, že napríklad vykonajú práce na záhrade za určité peniaze, napokon od zákazníka vyžadujú násobky pôvodne dohodnutej sumy, správajú sa agresívne a snažia sa dostať do domu, aby tam mohli kradnúť.

Z našich skúseností vieme, že mnohí Slováci sa na svojich cestách najmä po zahraničí stretli aj s tým, že priamo na diaľničnom odpočívadle nechali chvíľu svoje auto otvorené a tých niekoľko sekúnd stačilo na to, aby im z auta rýchly zlodej odcudzil cennosti.

Ja som si myslela, že sa mi to nemôže stať, ale ja som naozaj iba vystupovala z auta, keď sa z druhej strany otvorili dvere. Videla som chlapa a najprv som sa smiala, že si asi pomýlil auto, až potom mi došlo, že mi zobral tašku zo sedadla,“ napísala nám čitateľka Jana nedávno do správy pre našu Facebook stránku. „Ja vôbec neviem kam zmizol potom, on bol v sekunde preč. V tej taške som vlastne nič nemala,“ pokračuje Jana, „Ale aj tak som bola z toho úplne šokovaná.“

Práve moment prekvapenia a nepripravenosť obete hrajú v prospech zlodejov a podvodníkov.

Katalánska polícia napokon odporúča sledovať svoje okolie, keď zastavíte, a tiež „prijať mimoriadne opatrenia“ – to môže znamenať najmä väčšiu obozretnosť a podozrievavosť k ostatným. Ak sa vám situácia nepozdáva, polícia odporúča hneď volať číslo 112, ktoré je v platnosti aj v Španielsku, aj u nás.





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Slovensko

Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.