Škoda láka na svetelnú techniku modernizovaných modelov Scala a Kamiq. Povýšila ju na novú úroveň!

Škoda Scala a Kamiq dostanú vôbec po prvýkrát Matrix-LED svetlá.

Príchod novinky automobilka potvrdila v tlačovej správe.
Oficiálna premiéra oboch modelov prebehne už 1. augusta!
Vydané  Text: 

Aktuálna generácia modelov Scala a Kamiq je k dispozícii s voľbou medzi dvoma druhmi svetelnej techniky. V základe je pre obe autá k dispozícii parabolické vyhotovenie LED svetiel, ktoré v prípade modelu Scala obsahuje halogénové diaľkové svetlá. S príchodom modernizácie sa však má osvetlenie áut posunúť výrazne napred. Škoda totiž plánuje pri svojich modeloch postavených na platforme MQB-A0 vôbec po prvýkrát použiť matrix technológiou.

Modifikovaná grafika aj technika

Ako sme už spomínali pri prvotných nákresoch, ktoré automobilka pred pár dňami zverejnila, hlavné dizajnové zmeny sa dotknú najmä predných a zadných partií oboch áut. S tým ide ruka v ruke aj modifikovaná grafika svetlometov. Výraznejšie ju vidno predovšetkým pri modeli Scala, kde svetlá dostali úplne nový tvar a taktiež aj podpis denného svietenia. Podobné zmeny sa udiali aj na osvetlení pre Kamiq. Hlavné svetlomety najmenšieho českého SUV predávaného na európskom trhu dostanú nový hexagonálny tvar a opticky sa tak zúžia.

Škoda Kamiq si zachová svoj typický tvar denného osvetlenia. Opticky sa však o niečo zúži.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

To všetko sú však zmeny viditeľné na prvý pohľad. Podstatnejšie je to, čo nové svetlá ponúknu. Automobilka vo svojej najnovšej správe uvádza, že za príplatok bude pre modely Scala a Kamiq dostupná aj Matrix-LED technológia. Ide o pokročilé vonkajšie osvetlenie schopné pracovať so svetelným lúčom tak, aby nedochádzalo k oslňovaniu ostatných účastníkov premávky.

Digitálna svetová premiéra Škody Scala a Kamiq

Obe autá sa tak po technologickej stránke posunú výrazne napred. Súčasné vonkajšie osvetlenie, ktoré je ponúkané pre obe autá, je síce dostatočné, no už na ňom cítiť technologický dlh. Napriek tomu mu však nemôžeme nič zásadné vytknúť, čo sme potvrdili aj v našom nedávnom redakčnom teste Škody Kamiq vo výbave Monte Carlo. Full LED svetlá ponúkli dostatočne plynulý svetelný lúč bez výraznejších modrých elementov, no nedokázali vykrývať proti idúce vozidlá. S príchodom Matrix-LED sa to všetko zmení. Na záver pripomíname, že svetová premiéra modernizovaných modelov Škoda Scala a Kamiq prebehne už 1. augusta 2023.

TEST Škoda Kamiq Monte Carlo 1,0 TSI: Kráľ mestskej džungle so štýlovým outfitom. Ale čo tá cena?

Inzercia

Inzercia

Inzercia





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.