Pozvánka: Slovenskí žiaci postavili vlastné elektromobily, 24. júna budú pretekať v Dlhej pri Trnave

Preteky elektrických Goblinov a F24 si môžete prísť pozrieť už 24. júna o 10:00 hod. na motokárovej dráhe v Dlhej pri Trnave.

Greenpower Slovensko organizuje preteky žiackych a študentských elektromobilov už niekoľko rokov.
Tímy mali rok na vývoj, vylaďovanie a nachádzanie nových riešení, ktoré teraz odprezentujú verejne.
Vydané  Text: 

Sú mladí leniví, nezruční a neochotní sa učiť? Títo žiaci a študenti zo Slovenska dokazujú presný opak.

Vo všeobecnosti panuje presvedčenie, že dobrých remeselníkov ubúda a rovnako s nimi sa vytrácajú aj schopní údržbári, elektrikári, strojári, mechanici a opravári ako takí. Má sa za to, že mladšie ročníky inklinujú skôr k profesiám, ktoré vyžadujú počítačové a administratívne zručnosti, navyše manuálna práca je v našich pomeroch dodnes nepochopiteľne považovaná za niečo menejcenné, podradné, slabo platené a čosi pre absolventov učilíšť bez ďalšieho vzdelania.

V skutočnosti dnes existuje silný dopyt po kvalitných špecialistoch, pretože sú na nich kladené vysoké nároky, vyššie ako kedykoľvek v minulosti. Už to dnes nie je len o fyzických zručnostiach, ale aj o ochote celoživotne sa vzdelávať a ovládať špecializované softvéry. Pre zodpovedného a cieľavedomého mechanika, technika, elektrikára či vývojára tak trh ponúka možnosť uplatnenia, profesionálneho rastu a tiež dobrého finančného ohodnotenia.

Jedným zo spôsobov, ako sa zúčastniť praxe už počas štúdia, je zúčastňovať sa súťaží s tými, ktorí majú podobne vysoké ambície a vysokú mieru zručností – ako tie, ktoré sa uskutočnia v sobotu 24. júna 2023 o 10:00 hodine v Dlhej pri Trnave – Greenpower Slovensko 2023 (alebo Greenpower Slovensko IV).

Goblin a F24

V pretekoch budú závodiť elektrické formule v kategóriách Goblin (pre žiakov základných škôl) a F24 (pre žiakov stredných škôl). Tímy si tieto formule navrhli a zostavili sami a počas soboty predvedú ich tematické karosérie a technický stav.

Cieľom projektu Greenpower Slovensko je motivovať mladých ľudí k záujmu o techniku, vedu a inovácie, a zároveň rozvíjať ich technické a komunikačné zručnosti.

Projekt je zameraný na praktické učenie, kde si žiaci a študenti môžu vyskúšať, ako funguje tímová spolupráca, a získať skúsenosti z oblasti elektrotechniky, mechaniky, aerodynamiky, dizajnu a marketingu.

Inzercia

Inzercia

Počas roka tímy trénujú jazdu, pozorujú správanie automobilu, odstraňujú chyby a prichádzajú na nové riešenia. Vytvárajú a prezentujú portfólio a niektorí získavajú finančné prostriedky prostredníctvom fundraisingu. Preteky sú vrcholom usilovnej práce tímov. Po pretekoch tímy analyzujú výkony, uvažujú nad vylepšeniami alebo novými projektmi.

V budúcnosti by organizátori chceli pridať nové workshopy zapojiť do projektu viac škôl a tímov.

Súťažné podkategórie

Novinkou tohtoročného ročníka sú súťažné podkategórie, kde tímy nebojujú len o víťazstvo v pretekoch, ale aj o ocenenie za najlepšiu spoluprácu v tíme, dizajn a postup pri príprave karosérie a prezentáciu portfólia. Tím, ktorý dosiahne najviac bodov vo všetkých podkategóriách, môže zároveň získať cenu pre absolútneho víťaza v svojej kategórii.

Mnohé z nových ocenení sú pre Greenpower To Schools pilotom a zároveň dôležitou spätnou väzbou pre jednotlivé tímy. Tímy nájdu v ocenení nielen informácie o technickej a dizajnovej kvalite projektu, ale aj o zručnostiach a osobnostných kvalitách, ktoré tím počas roka získal.

Motokárový areál v Dlhej, kde sa uskutočnia preteky Greenpower Slovensko aj tento rok.

Motokárový areál v Dlhej, kde sa uskutočnia preteky Greenpower Slovensko aj tento rok.

Žiaci a študenti svoje elektrické vozidlá vyvinuli aj vyrobili sami.

Workshopy aj exkurzie

Tento ročník priniesol projektu tradičné a aj nové prepojenia v oblasti workshopov a exkurzií. Žiaci a študenti sa mohli zúčastniť workshopov z oblasti elektrotechniky, aerodynamiky, 3D modelovania, portfólia a plánovania, CAD kurzu, prezentačných zručností a aj online prezentácií a komunikácie na sociálnych sieťach. V spolupráci s inovatívnymi firmami Volkswagen, Inobat a Sensoneo mohli mladí ľudia zažiť exkurzie v inšpirujúcom prostredí týchto firiem.

Príďte sa pozrieť!

Pretekov sa môžete zúčastniť buď ako divák priamo na mieste v Dlhej pri Trnave 24. júna 2023, alebo sledovať výsledky na webovej stránke projektu Greenpower Slovensko.

Aktualizácia 20.6.2023: V predchádzajúcej verzii príspevku sme chybne informovali, že na webovej stránke bude aj priamy prenos z podujatia. Ospravedlňujeme sa za nedorozumenie.

 

Sponzori pretekov zahŕňajú Volkswagen Slovakia, Siemens, Greenway, Voltia, DPB, Now, Prosent, Študentský cech strojárov, spomínané fakulty a množstvo menších organizácií a médií. Tento ročník bol realizovaný vďaka rozpočtovej rezerve predsedu vlády Slovenskej republiky, Eduarda Hegera. Pre lepšiu stabilitu projektu Greenpower Slovensko je nutná podpora zo strany viacerých strán, a preto sú vítaní noví sponzori a partneri, uvádza organizácia vo svojej tlačovej správe.

 

VIDEO z predošlých pretekov Greenpower Slovensko (jún 2022)


Zdroje:  Greenpower Slovensko




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.