VIDEO: Polícia obdržala úplne nové plug-in hybridné autá. Ďalšie prídu už čoskoro!

Vozový park Polície SR sa v týchto dňoch rozrástol o nové plug-in hybridné SUV Toyota RAV4.

Očakáva sa aj dodanie ďalších modelov. Dokonca aj prémiových BMW X3.
Vydané  Text: 

Modernizácia vozového parku Policajného zboru Slovenskej republiky začína naberať na obrátkach. Po prvých dodaných autách Kia Ceed a taktiež krátko po odovzdaní SUV Škoda Kodiaq v novom lakovaní, sa vozový park polície opäť rozrastá. Tentokrát doň pribudli prvé plug-in hybridné SUV, ktorých počet v najbližších mesiacoch ešte narastie.

 

S dôrazom na nízke emisie

Vedenie rezortu vnútra odovzdalo v utorok 2. mája Krajskému riaditeľstvu Policajného zboru v Bratislave úplne nové plug-in hybridné SUV Toyota RAV4. Celkovo sa do užívania dostalo 25 kusov tohto nízko emisného vozidla z celkovo objednaných 400.

Ministerstvo vnútra na nákup nových vozidiel od značky Toyota vyčlenilo celkovo 27 018 446,40 eur. Cena jedného kusu sa tak pohybuje na úrovni 67 546,116 €.


Na slávnostnom odovzdávaní prvých plug-in hybridných SUV pre potreby Polície Slovenskej republiky nechýbal ani poverený minister vnútra Roman Mikulec. Na margo obnovy zastaralého vozového parku uviedol:

„Vozidlá boli zakúpené za účelom plnenia služobných úloh Polície SR a útvarov Ministerstva vnútra SR. Budú primárne pridelené na Krajské, resp. okresné riaditeľstvá Policajného zboru. Nahrádzajú zastaraný vozový park rezortu, ktorý po mnohých rokoch modernizujeme, čím sa skvalitnia podmienky na prácu, v tomto prípade najmä policajtom. Pokračujeme tak v masívnej obnove vozového parku určeného na zlepšenie pracovných podmienok zamestnancov rezortu.“

 

Pribudne 230 nabíjacích bodov

Ministerstvo spoločne s nákupom nových elektrifikovaných vozidiel plánuje rozšíriť aj svoju sieť nabíjacích bodov.

Už do konca tohto mesiaca pribudne v rámci Bratislavského kraja až 61 nových nabíjačiek určených pre nabíjanie plug-in hybridných vozidiel a elektromobilov.

Celkovo bude v priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov sprístupnených až 230 nabíjacích bodov na celom území Slovenska. Túto informáciu potvrdil aj štátny tajomník rezortu vnútra Tomáš Oparty.

Policajný prezident Štefan Hamran ďalej uviedol:

„Máme pozitívne väzby z terénu a som rád, že príslušníci Policajného zboru postupne dostávajú zaslúžené nové autá, na ktorých si dokážu plnohodnotne vykonávať svoju prácu. Dodávky ďalších vozidiel financovaných z európskych peňazí Plánu obnovy a odolnosti budú k policajtom prichádzať postupne priebežne počas roka.“

Policajti dostanú BMW X3 či Škodu Enyaq iV

Okrem nových plug-in hybridných SUV Toyota RAV4 pribudne v rámci nasledujúcich mesiacov do vozového parku Policajného zboru až 760 kusov nových vozidiel.

Z tohto množstva až 550 kusov bude s plug-in hybridným pohonom vo vyhotovení určenom pre potreby polície, 104 kusov vozidiel s plug-in hybridným pohonom bude v civilnej verzii.

Okrem hybridných áut sa očakáva aj dodanie elektromobilov, ktorých by v roku 2023 malo byť 98.


Toyota RAV4 PHEV však nie je jediným modelom s plug-in hybridným pohonom, ktorý rozšíri vozový park polície.

Objednaných bolo aj 120 kusov BMW X3 PHEV a taktiež 30 ks Kia Sportage PHEV. Všetky zmienené autá budú s označením príslušnosti k Policajnému zboru SR. V civilnom prevedení sa očakáva dodávka 71 kusov Kia Sportage PHEV (možná chyba na stránke Ministerstva vnútra SR) a 33 ks Škoda Octavia PHEV.

Ďalej polícia dostane aj kompletne elektrické autá. Konkrétne ide o 83 ks Škoda Enyaq iV, 10 ks Kia EV6 a 5 ks Citroën Jumpy.

Elektromobily budú taktiež bez označenia príslušnosti k Policajnému zboru Slovenskej republiky.

No a na záver bolo objednaných aj 8 kusov naftového Volkswagenu Crafter, ktorého interiér je prestavaný na mobilné laboratórium.

 

 





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.