Polícia od 1. decembra spúšťa novú dopravno-bezpečnostnú akciu. Na koho sa zameria tentokrát?

Polícia v posledný mesiac roka 2022 spúšťa novú dopravno-bezpečnostnú akciu Advent. Chce si ňou posvietiť na všetkých vodičov aj chodcov. Ako dlho potrvá a aký je náš odkaz?
Vydané  Text: 
Po mesiac trvajúcej [akcii SITO](https://www.autoviny.sk/novinky/124176/policia-spusta-novu-akciu-s-nazvom-sito-na-koho-si-posvieti-tentokrat), ktorú Polícia Slovenskej republiky vyhlásila začiatkom novembra, tu máme opäť informáciu o zvýšenom množstve dopravných kontrol. Polícia chce novou dopravno-bezpečnostnou akciou zvýšiť kontroly predovšetkým v predvianočnom období, kedy sa vo všeobecnosti stáva väčšie množstvo dopravných nehôd a priestupkov. Navyše, ľudia sú v tomto období viac v strese a častokrát konajú skratovo. ### Netýka sa len vodičov áut Ako informuje [TASR](https://www.teraz.sk/slovensko/policia-v-decembri-spusta-dopravno-b/677849-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253Bsearch) s odvolaním na hovorkyňu Prezídia Policajného zboru Denisu Bárdyovú, **akcia s názvom Advent začne už od štvrtka 1.12.2022 a je plánovaná na celý december**. **Kontrolovaní budú hlavne vodiči motorových a nemotorových vozidiel, teda aj kolobežkári a cyklisti**. Polícia sa zameria predovšetkým na prítomnosť alkoholu v dychu vodičov či dodržiavanie ostatných pravidiel cestnej premávky. **Okrem toho by sa na pozore mali mať aj chodci, pretože aj oni majú určité zákonom stanovené povinnosti**. Densia Bárdyová sa pre [TASR](https://www.teraz.sk/slovensko/policia-v-decembri-spusta-dopravno-b/677849-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253Bsearch) k plánovanej akcii Advent vyjadrila: „*Každý štvrtok, piatok, sobotu a nedeľu sa policajti zamerajú najmä na miesta väčšej koncentrácie osôb, ako sú bary, pohostinstvá a diskotéky. Posvietia si najmä na zisťovanie požitia alkoholu u vodičov motorových a nemotorových vozidiel, čiže aj kolobežkárov a cyklistov, tiež na kontrolu dodržiavania spôsobu jazdy, rýchlosti a povinnosti vodiča. Neujde im ani to, či chodci dodržiavajú svoje zákonné povinnosti.*“
### Intenzívne kontroly v období Vianoc **Zvýšené množstvo policajných hliadok treba očakávať hlavne v období sviatkov, teda od 24.12. do 26.12. a následne potom v posledný deň roka 2022**. Tiež môžeme už teraz očakávať zvýšené množstvo policajných hliadok na našich cestách 1.1.2023, kedy sa bude veľa ľudí vracať z dovoleniek. **Zároveň pripomíname, že pokiaľ sa počas Silvestra chystáte požiť väčšie množstvo alkoholu, nesadajte ráno za volant**. Aj zostatkový alkohol totiž môže narobiť závažné problémy. **Majte na pamäti, že hladina alkoholu v dychu vodiča nad 1 promile je na Slovensku považovaná za trestný čin**.

Alkohol za volantom: Na Slovensku sú mierne tresty, aj keď patríme k najväčším pijanom na svete

Nedeľná tragédia, ktorá sa stala v Bratislave spôsobila oživenie diskusie ohľadom alkoholu za volantom. Prečo to prišlo až teraz?

[Na našej stránke na Facebooku](https://www.facebook.com/automotorasport), ktorá má každý mesiac dosah na viac ako milión ľudí, sa často vyskytujú komentáre obviňujúce políciu z utlačovania. Opakujú sa pojmy ako policajný štát, obmedzovanie na slobode či policajná šikana. Je však potrebné rozumieť súvislostiam. **Polícia Slovenskej republiky podobné dopravno-bezpečnostné akcie nerobí s cieľom zotročenia Slovákov alebo s cieľom naplniť štátnu kasu či dokonca pre potreby akéhosi fiktívneho „policajného štátu“**. Pokiaľ by sa v uplynulých mesiacoch nevyskytlo viacero závažných udalostí spojených s porušením dopravných predpisov, akcie by nemali takto intenzívny charakter. Opakovane sa ako problém ukazuje to, že Slováci šoférujú pod vplyvom alkoholu. Na záver Denisa Bárdyová vyzýva k vzájomnej ohľaduplnosti. **Najväčšie sviatky v roku sú totiž častokrát spojené aj s príležitostnými vodičmi. Nikto si ich nechce pokaziť pokutou, ujmou na majetku, pobytom v nemocnici či v horšom prípade pobytom na policajnej stanici**.

Známy motoristický novinár nafúkal 1,5 promile! Alkohol mu nalievali aj policajti v službe

Jazdil som opitý. A nie len tak. Na mol. Takmer 1,6 promile. Nechválim sa. Vystríham vás. A pritom prebiehalo všetko pod odborným dohľadom a v maximálne bezpečnom prostredí. V jedinečnej reportáži si prečítate, aké to je, jazdiť s čoraz väčšou dávkou alkoholu v krvi.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.