Koniec manuálnym prevodovkám v priamom prenose. Volkswagen spravil rázny krok, zatvára továreň na manuály

Manuálne prevodovky už zákazníkov nelákajú tak, ako v minulosti. Aj to je jeden z dôvodov prečo sa Volkswagen v Číne rozhodol ukončiť ich výrobu.
Vydané  Text: 
Aj keď sa to dnes môže zdať ešte nemožné, manuálnym prevodovkám už pravdepodobne hrá povestná labutia pieseň. Niektoré automobilky sústreďujú väčšinu svojich síl predovšetkým do výroby automatov, alebo prechádzajú plynule na elektromobilitu. Keďže elektrifikácia áut v budúcnosti s manuálom nepočíta, nastáva čas kedy výrobcovia prestávajú s ich vývojom a produkciou. Jedným z prvých automobilových výrobcov, ktorý tak urobil, je Volkswagen. ### Nie je o ne záujem Ešte pred vypuknutím paniky je dôležité dodať, že **Volkswagen už v budúcom roku zatvorí svoju továreň na výrobu manuálnych prevodoviek v Číne**. Konkrétne ide o fabriku, ktorá je v spoločnom vlastníctve Volkswagenu a čínskeho SAIC Motors. **Automobilka o tejto skutočnosti informovala v piatok 18. novembra 2022. K uzatvoreniu výrobných liniek pre manuálne prevodovky by malo podľa [agentúry Reuters](https://www.reuters.com/business/autos-transportation/volkswagen-saic-venture-close-manual-transmission-plant-china-2022-11-18/) prísť už v marci 2023**. Dôvodom k takto razantnému kroku má byť nízky obľuba manuálov na tamojšom trhu. **Čínski zákazníci uprednostňujú autá s automatickými prevodovkami**. Rozhodnutie o uzatvorení výroby však neprišlo zo dňa na deň. Bolo prijaté už pred niekoľkými rokmi. **Zároveň hovorca značky hovorí, že výroba áut s manuálnou prevodovkou za posledné obdobie klesla z 500-tisíc kusov ročne na 50-tisíc kusov**. Tým pádom je jasné, že udržovanie výrobnej linky v prevádzke by znamenalo pre Volkswagen ekonomickú katastrofu.
Čoraz viac ľudí opradnostňuje automatickú prevodovku.
### Čo bude ďalej? „*Celé roky dopyt zákazníkov a s ním aj naša produkcia manuálnych prevodoviek neustále klesali. Preto sa spojili akcionári s vedením podniku a rozhodli sa výrobu pozastaviť,*“ uvádza sa v liste adresovanom pracovníkom v šanghajskej továrni. **Uzatvorenie výrobných liniek sa týka priamo 250 zamestnancov**. Tí sa však nemusia obávať o svoju budúcnosť. Majú im byť ponúknuté rôzne podporné opatrenia, čo však podľa hovorcu značky nemusí nutne znamenať preradenie na novú pozíciu. **Ďalší výrobný podnik Volkswagen-FAW v severovýchodnom meste Čchang-čchun, ktorý sa taktiež zameriava aj na výrobu manuálnych prevodoviek, bude v najbližšom období ďalej pokračovať**. Je to aj napriek čoraz nižšiemu dopytu po autách s týmto druhom prevodovky. Okrem Číny je pravdepodobné, že podobné kroky sa skôr či neskôr udejú aj v iných častiach sveta. Dopyt po manuáloch rok od roku klesá v prospech automatických prevodoviek a elektromobilov. Už dnes nie je ani v Európe problém naraziť na model, ktorý v ponuke manuálnu prevodovku vôbec nemá a to aj napriek tomu, že v minulosti mal.

Tisíc koní a 7-stupňový ‚manuál‘. Mercedes-AMG dosiahol vrchol, vyrobil hyperauto určené na cesty s technikou z F1

Toto je nový MERCEDEDES-AMG ONE. Hlavný benzínový motor má objem len 1,6 litra, ale podporuje ho štvorica elektrických motorov.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.