Miesto výkonného sedanu zaujme elektrický crossover. Kia EV6 GT nahradí Stinger na poste vlajkovej lode značky

V Európe sa končí objednávanie modelu Kia Stinger, ktorý sa stal definíciou tejto značky. Na jeho miesto teraz prichádza elektromobil s celkom iným vyhotovením karosérie, ale brutálnejšími výkonnostnými parametrami.
Vydané  Text: 

Spoločnosť Kia potvrdila ukončenie objednávok na model Stinger, aby pripravila cestu pre svoj nový plne elektrický model EV6 GT, najvýkonnejší automobil, aký kedy vyrobila, ktorý koncom tohto roka nahradí Stinger na poste vlajkovej lode značky. Model Kia Stinger uviedli na trh v roku 2017 a viackrát ho aktualizovali v snahe zabezpečiť jeho maximálnu príťažlivosť v mimoriadne konkurenčnom európskom segmente športových sedanov. Stinger, poháňaný 3,3-litrovým motorom V6 s dvomi turbodúchadlami, bol najrýchlejšie akcelerujúcim vozidlom značky Kia, schopným vyšprintovať z 0 na 100 km/h za 4,9 sekundy.
Zároveň bol pre značku Kia kultovým vozidlom. Ako vysokovýkonný športový sedan s pohonom zadných kolies silno komunikoval zámery značky svojou schopnosťou prekonávať veľké vzdialenosti v pohodlí a vo veľkom štýle. Tento „grand tourer“ zároveň predstavil značku Kia odlišnej kategórii zákazníkov a zohral tak dôležitú úlohu pri transformácií vnímania značky.
**Plne elektrická Kia EV6 GT s nulovými emisiami** sa už nevie dočkať, až zaujme svoje miesto vrcholného modelu značky. Prvé kusy sa k európskym zákazníkom dostanú ešte pred koncom tohto roka. Nový model prevezme od modelu Stinger titul najrýchlejšie akcelerujúceho vozidla Kia, vďaka svojej schopnosti zrýchliť z 0 na 100 km/h za 3,5 sekundy. Okrem toho ide o najvýkonnejšie sériové vozidlo, aké Kia kedy vyrobila, k čomu prispieva jeho elektrický systém pohonu s dvomi elektromotormi produkujúci výkon 585 k (430 kW) a krútiaci moment 740 Nm. Model EV6 GT je postavený na globálnej modulárnej platforme pre elektromobily (E-GMP), ktorú Kia skonštruovala tak, aby do nej mohla zakomponovať rozsiahly elektrický pohon vozidla. EV6 GT má na každej náprave umiestnený výkonný elektromotor a pod rovnou podlahou kabíny zasa akumulátor s kapacitou 77,4 kWh, ktorý zaručuje dlhý dojazd. Navyše pod svojím elegantným zovňajškom crossovera v štýle kupé ukrýva štedrý vnútorný priestor. Popri dojazde 424 km (v kombinovanom cykle WLTP) sa vozidlo môže pochváliť 800-voltovou technológiou nabíjania, vďaka ktorej sa pri použití ultrarýchlej nabíjačky dobije z 10 na 80 percent už za 18 minút.
„Stinger je pre spoločnosť Kia vozidlom transformácie, ktoré pomohlo zmeniť spôsob, akým ľudia vnímajú našu značku,“ povedal Jason Jeong, prezident spoločnosti Kia Europe. „Vďaka dôrazu na aktívne zapojenie, kvalitu a dizajn sa stal presvedčivou ponukou pre náruživých vodičov. Keď sa koncom tohto roka spustí predaj modelu EV6 GT, určite mu bude adekvátnou náhradou. Vďaka kombinácii vysokovýkonných jazdných schopností, neuveriteľného dizajnu a elektrického pohonu s dlhým dojazdom je EV6 GT skutočnou novou vlajkovou loďou našej značky v rámci jej premeny na popredného poskytovateľa udržateľnej mobility.“ Kia zrealizuje všetky existujúce zákaznícke objednávky na model Stinger a všetkým majiteľom modelu Stinger bude aj naďalej poskytovať kompletnú zákaznícku starostlivosť a popredajné služby. Nový model EV6 GT si môžete už teraz objednať prostredníctvom európskej siete predajcov Kia, pričom prvé vozidlá sa začnú zákazníkom dodávať v poslednom kvartáli 2022.








Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.