Nové off-roady od Kie: Sportage X-Pro a EV6 X-Line v terénnej úprave sú ako päsť na oko

Máte radi, keď sa bežné autá prerobia na off-roady a pútajú tak pozornosť pre svoj nevšedný vzhľad? Ruka v ruke s ním by mali byť zlepšené aj jazdné vlastnosti v teréne.
Vydané  Text: 
Imidž nie je všetko, ale pokiaľ ide o automobily, spoločne s cenou zohráva práve vonkajšia estetika motivujúci faktor v prospech kúpy. A keď sa o peknom a cenovo dostupnom aute navyše dozviete, že aj dobre jazdí a má ďalšie priaznivé vlastnosti, verdikt je jednoznačný: zapisujete ho na zoznam kandidátov na nové auto. Už sme toho viac napísali o dobrých (ale aj nepriaznivých) vlastnostiach modelov Kia Sportage a EV6. Sú to celkom odlišné automobily, pritom tak populárne a dôležité. Aktuálna generácia SUV Kia Sportage podľa mnohých konečne prekonala svojho pokrvného rivala Hyundai Tucson, čo sa týka vonkajšej estetiky, model EV6 je zasa v histórii značky prelomový, keďže ide o všestranný elektromobil a posol dlhodobej stratégie automobilky s názvom Plán S. Oba modely sa už na Slovensku predávajú, Sportage 24 690 €, respektíve od 39 890 € za plug-in hybrid, EV6 kúpite od 49 900 € alebo 75 590 € za špičkovú verziu EV6 GT. Elektrické a elektrifikované portfólio značky je pritom značne pestrejšie, obsahuje napríklad Niro EV, Niro PHEV, Ceed SW PHEV, XCeed PHEV, Sorento PHEV a k tomu niekoľko ďalších hybridov (HEV). Kia chce byť líder elektrifikácie a tento status si vydobýja prostredníctvom radikálnej elektrifikácie svojich áut. Tej sa zatiaľ vyhýbajú vlastne iba Picanto, Rio, Stonic, Proceed a úchvatný, no končiaci Stinger. ### Terénne Kie Zatiaľ čo modely Sportage a Sorento jednoznačne označujeme ako SUV, od terénneho využitia majú pomerne ďaleko. Sú to autá určené do mesta a na diaľnice, nespevnené povrchy síce zvládnu, no nie sú na ne vyslovene stavané. Osobne sme sa presvedčili, že vo vhodnej motorizácii sú Sportage aj Sorento schopné zvládať kadečo, ale do poriadnych vrstiev blata, štrku či snehu sme sa s nimi radšej nepúšťali. S tými cestnými pneumatikami odhadujeme, že by sme pomerne rýchlo zapadli. V súčasnom portfóliu značky tak chýbajú vyslovene terénne modely, tie si Kia prenecháva na divíziu **Special Vehicle**, ktorá vyrábala napríklad ľahké taktické vozidlo **KLTV280 Multi Purpose Vehicle** s 225-koňovým naftovým motorom V6, 8-stupňovou automatickou prevodovkou a sparťanským super-odolným interiérom ([zdroj](https://special.kia.com/en/kia/vehicles/kltv-serise/kltv280-multi-purpose-vehicle.do#.Yw33v3bP1hE)). [GALLERY id=32397] Pre civilný svet sa najnovšie špekuluje o dvoch nových terénnych úpravách existujúcich modelov Sportage a EV6. O prvom z nich informovala Kia USA oficiálnou cestou ([zdroj](https://www.kianewscenter.com/news/all/kia-america-teases-rebelle-rally-rig-rendering/s/2176375a-2678-405c-b8c2-ce072eccc3e6)), o druhom sme sa dozvedeli z internetových kuloárov ([zdroj](https://www.bullfrag.com/the-kia-ev6-x-line-special-edition-is-a-more-radical-future-electric-crossover/)). ### Kia Sportage X-Pro Mesiac pred začiatkom americkej Rebelle Rally ponúka americká Kia ukážku svojej súpravy pripravenej na súťaž off-roadov.
Kia Sportage X-Pro, terénny špeciál pre Rebelle Rally 2022
Aj keď je Sportage X-Pro už so štandardnými terénnymi pneumatikami, terénnym hardvérom a aktívnym pohonom všetkých kolies na želanie vhodný na dobrodružstvo v teréne, v skutočnosti prejde minimálnymi úpravami podvozka, aby sa mohol popasovať s náročným terénom na rely. Zatiaľ nám výrobca ukázal iba vizualizáciu novinky, Sportage X-Pro bude mať svoj oficiálny debut v najbližších týždňoch ešte pred Rebelle Rally, ktorá odštartuje 6. októbra 2022. ### Kia EV6 X-Line Special Edition Zatiaľ čo vyššie zmienená Kia Sportage X-Pro je vyslovene špeciálne vozidlo bez potenciálu na sériovú výrobu, Kia X-Line Special Edition by sa mohla zaradiť do portfólia automobilky ako limitovaná edícia.
Kia EV6 X-Line Special Edition (skica 2022)
Kórejci naozaj radi inovujú, vstupujú do nových segmentov trhu a neboja sa radikálnych inovácií. Príkladom sú údajne uniknuté skice KIA EV6 X-Line Special Edition, ktoré elektrický crossover odhaľujú v celkom novom svetle. Vyzerá to tak, že trh a zákazníci dopyt sa konečne sústreďuje aj na elektrické automobily a je tak priestor na divokejšie experimenty. S terénnejšími kolesami, vyššou svetlou výškou, výraznejšími plastovými chráničmi na podbehoch či upraveným predným nárazníkom so skrytým ťažným navijakom je EV6 X-Line Special Edition skutočne ako päsť na oko. Vďaka väčším kolesám, doplnkovému LED osvetleniu a strešným nosičom na streche pôsobí podstatne vyššie ako základná EV6, všimnite si tiež výraznejšie blatníky kolies. Pokiaľ ide o technické údaje o výkone, terénna KIA EV6 X-Line Special Edition má byť postavená na základoch najvýkonnejšieho variantu v ponuke, na modeli EV6 GT. To znamená max. výkon 430 kW, krútiaci moment až do 740 Nm a pohon všetkých štyroch kolies. V súčanosti nie sú známe termíny či ceny a tiež ani to, či sa skutočne KIA EV6 X-Line Special Edition dostane do predaja – otvorene sa však špekuluje o skorom spustení predaja doma v Južnej Kórei.








Pokračujte na ďalší príspevok »