Ford prestal prijímať objednávky na modely Focus a Fiesta! Čo bude ďalej?

Automobilka tak reaguje na aktuálnu krízu.
Vydané  Text: 
Ford výrazne obmedzuje dostupnosť svojich kľúčových modelov Fiesta a Focus, až do odvolania uzatvára objednávkové knihy v Európe pre modely Focus a Fiesta. To znamená, že až do odvolania je možné objednať iba predkonfigurované modely. Zastavením objednávok automobilka reaguje na príliš dlhé dodacie lehoty. *„Vzhľadom na silný dopyt zo strany zákazníkov, ale aj vzhľadom na situáciu vo výrobe, máme v súčasnosti dodacie lehoty na úrovni až 12 mesiacov pre rôzne modelové rady,“* vysvetľuje hovorca Fordu. *„Pred časom sme uzavreli voľné objednávky pre našich predajcov na Ford Focus a Ford Fiesta,“* uviedol hovorca. *„Našim predajcom však ponúkame dostupný objem výroby vo forme vopred nakonfigurovaných jednotiek na základe dopytu zákazníkov.“* Podľa Fordu ide o spôsob, akým automobilka zabezpečí dodávanie objednávok zákazníkom a zároveň využije dostupnú výrobnú kapacitu najlepším možným spôsobom. Markus Thal, šéf podnikovej rady v továrni Ford Saarlouis v Nemecku, ktorá vyrába Focus, potvrdil nezvyčajné opatrenie a uviedol, že **aktuálne prijímané objednávky budú vyrobené až v roku 2023.** Najbližšie nebude možné dodať modely Focus pred budúcou jarou.
Ford na aktuálny rok **očakáva ročnú produkciu len 117 000 kusov modelu Focus, čo je pokles z pôvodne plánovaných 195 000 kusov.** Na rok 2023 je podľa Thala v súčasnosti stále plánovaných približne 143 000 jednotiek. Nie je však isté, či je možné toto číslo dosiahnuť, keďže **výroba je výrazne ovplyvnená pretrvávajúcimi prekážkami dodávateľského reťazca,** najmä v prípade polovodičov. Ďalším komplikujúcim faktorom je situácia na energetickom trhu. Nie je tiež isté, ako budú pracovníci v závode v Saarlouis reagovať na rozhodnutie vedenia Fordu vyrábať nové elektrické autá v španielskej Valencii a nie v Saarlouis, čo zvyšuje obavy zamestnancov o budúcnosť závodu.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!