Elektromobily, ktoré si zostrojili deti, budú pretekať už 11. júna na Motokárovej dráhe v Dlhej / Pozvánka

Tímy zo základných a stredných škôl navrhli, postavili a budú pretekať na svojpomocne vyrobených elektromobiloch. Takto vzniká nová generácia špecialistov.
Vydané  Text: 
**Už v sobotu 11. júna 2022** pripravuje organizácia Greenpower To Schools preteky elektrických automobilov, ktoré navrhli a postavili tímy zo základných a stredných škôl. **Preteky na Motokárovej dráhe v Dlhej pri Trnave** sú prístupné pre všetkých záujemcov a záujemkyne. Súťažiť sa bude v dvoch kategóriách: 7 tímov zo základných škôl ukáže svoje **stroje Goblin** a 6 tímov zo stredných škôl **predvedie formule F24**. Preteky budú spätnou väzbou k priebehu navrhovania, stavania automobilu, ale aj k starostlivosti o automobil či ku kvalite prípravy. ### Inžiniersky mindset pre 21. storočie OZ Greenpower to schools priniesla na Slovensko myšlienku, ktorá patrí organizácii Greenpower Education Trust. Vznikla vo Veľkej Británii v roku 1999. Vychádzala z aktuálneho nedostatku kvalitných inžinierok a inžinierov na trhu práce. **Hlavným cieľom je podporiť u detí zápal pre vedu, techniku, inžinierstvo a matematiku** (STEM) prostredníctvom motoristického športu. Za 10 rokov existencie Greenpower Education Trust prechádza procesom ročne viac ako 10 000 detí po celom svete. Projekt pritiahol a udržal aj mnoho silných sponzorov z oblastí technológií a IT biznisu. Finálne preteky Greenpower Slovensko tento rok podporili Greenway, Voltia alebo aj Nadácia Volkswagen Slovakia.
### Od tvorby tímu až k pretekom Všetky tímy pracujú od začiatku projektu s tromi hlavnými výzvami: **NAVRHNI**, **POSTAV** (zostav zo stavebnice) a **PRETEKAJ**. Tím žiakov má za úlohu do určitého termínu poskladať z dielov spoločnosti Greenpower elektrický automobil. Žiaci a žiačky teda zostavia základnú konštrukciu, karosériu, elektroinštaláciu a motokáru následne spojazdnia. Súčasťou projektu je aj tréning a príprava na samotné preteky, nachádzanie prípadných problémov a práca na riešeniach. Projekt nie je len súťažou, ale aj komplexným vzdelávacím ekosystémom. Vzdelávanie na školách prirodzene dopĺňa, dáva mu zmysel a obohacuje o tréning zručností pre 21. storočie. Výhodou je vzájomné prepájanie škôl s prostredím podnikateľov a podnikov, ale aj samosprávy a rodičov samotných žiakov. ### Pozvánka na preteky **Preteky elektrických Goblinov a F24** si môžu záujemkyne a záujemcovia prísť pozrieť už 11. júna o 9.00 Motokárovej dráhe v Dlhej pri Trnave. Uvidíte automobilové pretekárske tímy verne simulujúce činnosť malej inovatívnej technologickej firmy fungujúcej v konkurenčnom prostredí. Možno si všimnete, ako sa dá už možno aj v 5. ročníku pochopiť základné princípy sveta práce, v ktorom raz budú žiaci fungovať.

**Greenpower Slovensko** je projekt, ktorého cieľom je najmä podporiť rozvoj neformálneho vzdelávania v oblasti technického vzdelávania na Slovensku. Pripraviť študentov pre pracovný trh v znalostnej ekonomike a využiť nástroje myslenia, ktoré im pomáhajú vyrovnať sa s rýchlo meniacou sa dobou. Lektormi a organizátormi Greenpower Slovensko sú Martin Knotek a Arnold Kiss.








Pokračujte na ďalší príspevok »