Umývate auto alebo motorku pred domom? Neprajný sused vám zavarí, je za to pokuta

Je jedno, či bývate v paneláku alebo v rodinnom dome, obce a mestá majú svoje pravidlá, ktorých sa musíme držať.
Vydané  Text: 
### Čistota je základ dobrej technickej koncídie áut aj motoriek Zo Zákona o cestnej premávke vieme, že by sme svoje vozidlá mali udržiavať v čistote. Podľa tretieho odseku paragrafu 21 musí byť vozidlo vchádzajúce na cestu vopred očistené, aby neznečisťovalo cestu a podľa piateho odseku paragrafu 32 činná plocha svetlometov a svietidiel nesmie byť zakrytá alebo nadmerne znečistená. Špeciálnu pozornosť zákon venuje ľadu a snehu, ktorý ako motoristi musíme z áut odstrániť takisto ešte pred jazdou (§ 38 ods. 4). Zákon nám tiež prikazuje, aby sme svoje vozidlá pristavovali na kontroly techniky, emisií a originality čisté. Z uvedeného vyplýva, že ak máme **vozidlo nadmerné znečistené**, mali by sme ho **umývať ešte pred cestou do autoumyvárne**. Reč je najmä o takých nečistotách, ktoré by mohli spôsobiť znečistenie cesty, ohrozujú vlastnú bezpečnosť či sú rizkom **poškodenia iných vozidiel**. **Majitelia rodinných domov** často umývajú svoje vozidlá doma, pretože to považujú za **relax** alebo jednoducho **súčasť domácich prác**. A rovnako radi sa môžu o svoje autá starať aj motoristi, ktorí bývajú **v bytových domoch a svoje autá parkujú na sídliskách**. Bežné umývanie auta alebo motocykla v domácich podmienkach sa však môže vypomstiť. Mnohé obce, mestá a mestské časti majú v rámci všeobecne záväzných nariadení VZN v platnosti nariadenia, ktoré takúto starostlivosť o vozidlo vylučujú. Napríklad bratislavská mestská časť Dúbravka, obec Ivanka pri Dunaji či mesto Žilina **zakazujú umývať motorové vozidlá** na akomkoľvek verejnom priestranstve okrem miest, ktoré sú na to určené (teda v autoumývarniach), **s výnimkou čistenia svetiel a skliel**. V Dúbravke, Žiline ani Ivanke pri Dunaji by ste teda nemali výjsť z bytovky s vedrom vody v ruke a špongiou v druhej, aby ste si na parkovisku umyli auto. A rovnako ani pred svoj rodinný dom, ak auto parkujete na ceste. Kontrolu dodržiavania tohto nariadenia vykonáva spravidla **[obecná alebo mestská polícia](https://www.autoviny.sk/novinky/122359/moze-vas-mestsky-policajt-zadrzat-a-co-vsetko-si-moze-dovolit-pravomoci-mestskej-a-obecnej-policie-musite-poznat-spamati)** a poverení pracovníci, pričom sú oprávnení uložiť za takýto priestupok blokovú pokutu, prípadne blokovú v správnom konaní. Výška takejto pokuty sa líši v závislosti od konkrétnej obce, pohybuje sa na úrovni desiatok eur.

Ak si chcete kamerou sledovať vlastné auto, zákony vám to skomplikujú. NEPREHLIADNITE

Každý z nás má právo chrániť svoj majetok, ale čo sa ak pritom porušia práva zlodejov alebo okoloidúcich?

### Verejné priestory verzus súkromný pozemok Všeobecne záväzné nariadenia VZN týkajúce sa umývania motorových vozidiel spravidla riešia verejné priestranstvá, teda ulice, parkoviská, ale aj poľné a lesné ciesty. To znamená, že kto má vlastný pozemok a umýva si na ňom motorové vozidlá, ten je pred pokutou v tomto kontexte chránený. Prípadné sankcie sa týkajú motoristov, ktorí svoje vozidlá umývajú na parkoviskách pred bytovkami alebo pri parkovaní popri ceste na chodníku. Ak má daná obec alebo mesto platné VZN, ktoré zakazuje umývanie vozidiel na verejnom priestranstve, v takomto prípade majú susedia právo kontaktovať obecnú políciu a požiadať ju o riešenie záležitosti. Nie všetky mestá a obce ale umývanie motorových vozidiel zakazujú, iné zakazujú umývanie alebo opravovanie motorových vozidiel a iných mechanizmov pri riekach a vode. Aby ste si overili, či vaša obec, mesto alebo mestská časť zakazuje umývanie motorových vozidiel na verejných priestranstvách, odporúčame, aby ste si tieto informácie dohľadali. Stačí, keď do vyhľadávača na internete napíšete názov obce a VZN o čistote verejných priestranstiev.

Môže vás mestský policajt zadržať? A čo všetko si môže dovoliť? Právomoci mestskej a obecnej polície musíte poznať spamäti!

Môže si mestský policajt vypýtať občiansky preukaz alebo ma predviesť na stanicu s putami? A môže zastaviť auto, ktoré nestavilo na stopke?

### Naša vlastná zodpovednosť za životné prostredie Hlavným dôvodom, prečo obce a mestá zakazujú umývanie áut na komunikáciách a verejných priestranstvách, spočíva v záťaži, ktorú čistiace prostriedky znamenajú pre životné prostredie. Moderné čistiace prostriedky síce sú ekologickejšie ako v minulosti, aj tak sa apelu na našu vlastnú zodpovednosť nevyhneme. Ideálne by bolo, keby motoristi, hoci aj na vlastných pozemkoch, používali výhradne ekologické čistiace prostriedky a vzniknutú odpadovú vodu likvidovali vylievaním do odpadu, nie vpíjaním do zeme. ### VIDEO: Ako fungujú nabíjacie stojany?

Definitívne riešenia: Kedy nemusíte zastaviť na STOPke a ako je to s druhým autom v poradí?

Aj v čase, keď je aktuálne znenie zákonov dostupné kedykoľvek a každému, si motoristi málokedy dohľadajú odpovede na otázky súvisiace s dopravou.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!