Kto vyrába autá v Rusku? Sankcie sa týkajú aj európskych automobiliek a ich zamestnancov

Uvalené sankcie platia nielen pre centrálnu banku a zbrojársky priemysel, ale aj automobilky, ktoré v krajine pôsobia.
Vydané  Text: 
### Aký je cieľ sankcií proti Rusku? **Ekonomické sankcie namierené proti Rusku** po útoku na Ukrajinu sú považované za jeden zo silných nástrojov, ako možno prinútiť Vladimíra Putina spolupracovať so západom. Ich cieľ je v podstate jediný, a to predovšetkým **nepriaznivo ovplyvniť akciový trh, menu, centrálnu banku a ekonomiku**. Prirodzene sa tieto sankcie dotýkajú aj zahraničných automobiliek, ktoré v krajine prevádzkujú výrobné závody a dávajú Rusom prácu. Karty môže tiež významne zamiešať aj **výrazný prepad hodnoty ruského rubľa**, ktorá bola včera na historickom minime v porovnaní s americkým dolárom aj eurom. Jeden rubeľ dnes predstavuje hodnotu 0,0087 eur, respektíve 0,011 USD. ### Sankcie proti Rusku zahŕňajú aj zákaz predaja polovodičov Čo presne bude hrozbou pre činnosti západných spoločností v Rusku? Existujú dva možné scenáre. Po prvé, dnes je známe, že mnohé krajiny **prestanú dodávať polovodiče do Ruskej federácie**. Čipy a ďalšie pokročilé elektronické obvody nebudú dodávať firmy zo Spojených štátov, Európskej únie, ale aj Veľkej Británie a Japonska. A tieto komponenty, predovšetkým od firiem **Bosch, NXP, Infineon a X-Fab**, boli distribuované prevažne do automobilových tovární. **Polovodiče sa však vo veľkej miere využívajú aj pri výrobe vojenskej techniky**. ### Problém s vývozom áut Po druhé, sankcie sa vzťahujú aj na obchod a blokádu ruských bánk v systéme SWIFT. A to môže **zmraziť export tovaru z Ruska** – vrátane áut vyrobených v tejto krajine, hoci od európskych výrobcov. Tento faktor je považovaný kľúčový, pretože montážne závody nachádzajúce sa v Ruskej federácii neslúžia len na výrobu vozidiel pre domáci trh. **Vo veľkej miere sa vyvážajú do celého sveta** vrátane Európy, práve tak ako sú **autá vyrobené na Slovensku vo väčšine exportované do zahraničia**. Sankcie pre Rusko sa tak po pandémii, nútenej elektrifikácii a problémoch s polovodičmi v Európe nepochybne stanú **ďalšou ranou pre automobilky**. Téme sme sa venovali vo včerajších samostatných príspevkoch:

Ruská invázia na Ukrajinu zasiahne celý automobilový priemysel. Nebude sa to pritom týkať len cien za autá…

Ruská invázia na Ukrajinu sa výrazným spôsobom dotkne celého automobilového priemyslu. Ceny hliníka a ropy na to okamžite reagovali.

### Rusko príde o Renault, Volkswagen, Stellantis či Mercedes-Benz Zoznam výrobcov, ktorí po poslednom víkende pocítia silu sankcií najviac, je naozaj dlhý. Jedným z najviac postihnutých výrobcov bude zrejme **Renault**. Ide o značku, ktorá má medzi inými závod na montáž automobilov pri Moskve, ale aj strategické partnerstvo so spoločnosťou **AvtoVAZ**, z ktorej vlastní takmer 40 percent. Renault je trhu nových áut v Rusku jednotkou s 1,6 milióna predanými vozidlami v roku 2021.
Továreň na výrobu automobilov značky Renault v Moskve v Rusku
Trhovou dvojkou v Rusku je **koncern** **Volkswagen**, ten má továrne v regióne Kaluga, kde sa vyrábajú Tiguany, Polo, Škoda Rapid a Audi Q7 a Q8. Tretie miesto obsadil koncern **Stellantis** (vlastní aj značky Opel, Peugeot, Citroen , Fiat , Jeep a Alfa Romeo) a **Mitsubishi**. Tieto spoločnosti v Rusku vyrábajú dodávky určené najmä pre európsky trh. Problémy neobišli ani **Ford**. Ten vlastní 50-percentný podiel v spoločnom podniku Ford Sollers, ktorý má v Rusku tri montážne závody. Ford vo vyhlásení uviedol, že je „hlboko znepokojený“ situáciou a bude „riadiť akékoľvek účinky“ na svoje podnikanie v reálnom čase. Dôsledky sankcií pocítia aj mnohé ďalšie automobilové spoločnosti, ako **Mercedes** (so závodom na Triedu E a modely SUV), **BMW** (v Rusku autá len montuje, nevyrába), **Continental**, ale aj **Magna International** a **Visteon**.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!