Miloš Zeman nesúhlasí so zákazom spaľovacích áut! Vyzýva na odstúpenie od Zelenej dohody

Prezident Českej republiky vo svojom vianočnom príhovore ostro skritizoval Zelenú dohodu.
Vydané  Text: 
Vianočné posolstvo českého prezidenta, Miloša Zemana, sa tento rok nieslo v negatívnom duchu. *„Nebol to dobrý rok,“* uviedol Miloš Zeman hneď na začiatku svojho prejavu k občanom. K hlavným tohtoročným témam prezidenta patrila aj takzvaná Zelená dohoda pre Európu, ktorú iniciovala Európska komisia. **Ide o komplexný plán znížiť emisie skleníkových plynov Európskej únie o 55 % do roku 2030, ktorý vyvolal zmiešané reakcie zo strany širokej verejnosti aj odborníkov.** Prezident Českej republiky, Miloš Zeman, vyjadril svoj odmietavý postoj k Zelenej dohode: *„Musíme sa vyviazať zo zeleného údelu pre Európu, ktorý je hlavným dôvodom rastu cien energií,“* povedal Zeman. Cena elektriny by totiž podľa odhadov mohla vzrásť o 30 percent a plynu až o 50 percent. Green Deal podľa Zemana prikazuje prestať v roku 2030 kúriť zemným plynom a v roku 2035 nejazdiť v automobiloch so spaľovacími motormi. *„Toto všetko by podlomilo našu energetiku s tým, že by to viedlo k energetickej chudobe,“* vyhlásil prezident. Odstavovanie funkčných elektrární podľa neho znižuje ponuku energií *„a pri konštantnom, alebo dokonca rastúcom dopyte, je prirodzeným výsledkom rast ceny,“* dodal. Zelená dohoda je podľa Zemana dôsledkom toho, že sa z ekológie stalo náboženstvo. *„Ako každé náboženstvo, aj toto má svojich prorokov,“* narážal vo svojom komentári na švédsku aktivistku Gretu Thunbergovú.
**Návrh Európskej komisie na zákaz výroby a predaja automobilov so spaľovacími motormi po roku 2035 označil pred týždňom za neprijateľný aj premiér Českej republiky**, Petr Fiala. *„Ohrozilo by to existenčne množstvo ľudí, ktorí u nás osobný automobil nepoužívajú ako nejaký luxus alebo pre zábavu,“* povedal k téme Fiala. Ďalší politici sa však voči prejavu prezidenta, Miloša Zemana, ohradili. *„Bohužiaľ svoju reč ponížil strašením o terore či šírením dezinformácií o zákaze plynu v roku 2030,“* reagoval na prezidenta predseda Pirátov, Ivan Bartoš. Podľa neho má byť ekologická transformácia výzvou, nie hrozbou. Pomerne neutrálne sa vyjadril tamojší minister priemyslu a obchodu Síkela: *„Maximálne sa vynasnažím, aby sa Zelená dohoda stala v budúcnosti pre náš priemysel predovšetkým zaujímavou príležitosťou,“* uviedol na Twitteri. ### VIDEO: Pozrite si celý príhovor prezidenta Českej republiky, Miloša Zemana.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.