Toyota naraz predstavila až 15 nových elektromobilov! Väčšinu uvidíme na cestách už čoskoro

Napriek tomu nie je Toyota presvedčená, že batériové elektromobily sú budúcnosťou.
Vydané  Text: 
Toyota plánuje investovať 8 biliónov jenov (70 miliárd dolárov) do elektrifikácie svojho modelového portfólia do roku 2030, pričom až z tejto sumy polovica pôjde na vývoj batériových elektrických vozidiel. Napriek tejto masívnej investícii Toyota očakáva, že očakáva predaj plne elektrických áut dosiahne do konca dekády len 3,5 milióna vozidiel, čo predstavuje približne tretinu súčasného ročného výtlaku značky. Zároveň ide o výrazne menšie číslo, než predpokladá napríklad konkurenčný Volkswagen. Nemecký koncern v júli oznámil, že z hľadiska celosvetových predajov ráta až s polovičným podielom elektrických vozidiel. Napriek tomu, že na dnešnom brífingu v Tokiu bol generálny riaditeľ japonského automobilového gigantu obklopený viac ako desiatimi predprodukčnými elektromobilmi, **Akio Toyoda bude naďalej presadzovať mnohostrannú stratégiu znižovania emisií uhlíka,** ktorá zahŕňa aj hybridné autá a vozidlá poháňané vodíkom. > „Chceme prenechať voľbu na ľudí a namiesto zbrklého rozhodnutia chceme počkať trochu dlhšie, kým pochopíme, kam sa trh uberá,“ povedal Toyoda. Plán automobilky pozostáva z predstavenia kompletného radu tridsiatich plne elektrických áut do roku 2030, **pričom 15 modelov uvidíme na cestách do roku 2025.** Okrem elektrifikovaných áut Toyota vyvíja aj spaľovacie motory na vodíkové palivo. Toyoda uviedol, že **táto technológia by mohla pomôcť zachrániť časť z 5,5 milióna japonských pracovných miest v automobilovom priemysle** tým, že automobilka udrží dodávateľské reťazce, ktoré by po úplnom prechode na elektrické autá zanikli. Toyoda dnes predstavil až 15 konceptov budúcich plne elektrických modelov značiek Toyota a Lexus vrátane sedanov, SUV, malého crossoveru určeného pre Európu a Japonsko, pickupu a superšportu inšpirovaného Lexusom LFA. Riaditeľ okrem toho povedal, že cieľom spoločnosti Lexus je mať do roku 2030 kompletný rad elektromobilov na batérie vo všetkých segmentoch vozidiel a aby elektromobily na batérie tvorili v roku 2035 až 100 percent jej celosvetového predaja vozidiel v Európe, Severnej Amerike a Číne – celkovo 1 milión kusov na celom svete. ### VIDEO




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!