Kia na autosalóne v Mníchove priviedla dve európske premiéry: Sportage púta pozornosť rovnako ako EV6

Návštevníci medzinárodného autosalónu IAA Mobility, ktorý sa po prvý raz koná v nemeckom Mníchove (7. – 12. septembra), nájdu spoločnosť Kia na námestí Odeonsplatz v centre mesta
Vydané  Text: 
* **Európska premiéra úplne nového plug-in hybridného modelu Sportage** * **V Európe debutuje prvé špecializované plne elektrické vozidlo značky Kia – inovatívny model EV6** Spoločnosť Kia Europe predstavila na medzinárodnom autosalóne IAA Mobility v premiére nie jedno, ale hneď dve technologicky vyspelé elektrické vozidlá, čím ďalej posilnila postavenie svojej značky ako lídra a priekopníka udržateľnej bezemisnej dopravy. Do centra pozornosti sa dostal úplne nový plug-in hybridný model Sportage (PHEV), ktorý sa zároveň predstavuje vo svetovej premiére. Prináša kompletne prepracované stvárnenie SUV ako vysoko účinné, dynamické a praktické vozidlo na každý deň, ktoré je schopné jazdiť v teréne i mimo neho. Hneď vedľa nového Sportage PHEV je na autosalóne IAA Mobility vystavený model EV6 – prvé špecializované plne elektrické vozidlo (BEV= battery electric vehicle) značky Kia, ktoré v Európe taktiež debutuje a ilustruje novú filozofiu dizajnu spoločnosti Kia ako aj jej oddanosť trvalo udržateľnej mobilite.
### Nové európske plug-in modely Sportage
Nový európsky plug-in hybridný model Sportage bol vyvinutý na základe pokročilej novej architektúry, ktorá zahŕňa revolučné inovácie a technológie v oblasti elektrifikácie hnacích sústav. Je stelesnením nekompromisného ekologického a dynamického SUV a prináša spojenie výkonu a schopnosti bezemisnej elektrickej jazdy, ktorá pokryje väčšinu každodenných ciest z domu do práce i každodenné potreby nákupov. Plug-in hybridný Sportage je vybavený 1,6-litrovým motorom T-GDI od spoločnosti Kia, trakčným elektromotorom s trvalým magnetom s výkonom 66,9 kW a lítiovo-iónovým akumulátorom s výkonom 13,8 kWh. Kombinovaná pohonná sústava dodá celkový výstupný výkon systému 265 k, pričom 180 k pochádza zo spaľovacieho motora. Zároveň využíva výhody najnovšieho modulu hybridného generátora zapaľovania (HSG) od spoločnosti Kia, ktorý sa vyznačuje vysokou účinnosťou a vysokým výkonom, a hybridnej jednotky riadenia výkonu (HPCU). Modul HSG pomáha zabezpečovať vysokú účinnosť a optimalizáciu úrovne hluku, vibrácií a tvrdosti (NVH), a to čiastočne vďaka svojmu na výkon zameranému špičkovému technologickému usporiadaniu permanentných magnetov s dvojfázovou asymetrickou aplikáciou. Jednotka HPCU zabezpečuje vyšší výkon, vyššiu účinnosť a zníženie celkovej hladiny hluku napriek tomu, že je v porovnaní s predchádzajúcim systémom objemovo menšia.

Čakanie sa skončilo, toto je nová žilinská Kia Sportage! V čom sa líši od americkej verzie?

Kia nás opakovane upozorňovala, že európska verzia modelu Sportage bude iná ako tá ázijská či americká. Práve teraz sme sa konečne dočkali odhalenia našej verzie, ktorá sa bude očakávane vyrábať na Slovensku.

Dôsledné usporiadanie plug-in hybridného modelu má zabrániť nárazom do priestoru pre cestujúcich a batožinového priestoru. Vysokonapäťový akumulátor je preto umiestnený v strede medzi oboma nápravami pod karosériou SUV, čo zaisťuje vyvážené rozloženie hmotnosti a zároveň praktický, pohodlný a univerzálny vnútorný priestor. Najmodernejší akumulátor v plug-in hybridnom modeli Sportage je vybavený špičkovou jednotkou na správu akumulátora, ktorá nepretržite sleduje stav jeho nabitia, vrátane faktorov, ako je elektrický prúd, napätie, izolácia a diagnostika porúch. Akumulátor má tiež pokročilú jednotku monitorovania článkov, ktorá meria a sleduje napätie a teplotu článkov. Plug-in hybridný Sportage sa dodáva s pokročilou šesťstupňovou automatickou prevodovkou a jeho palubný nabíjací systém (OBC) má menovitý výkon 7,2 kW, čo mu dodáva špičkovú hustotu energie 1,53 kW/ℓ a účinnosť až 95%. „Úplne nový plug-in hybridný model Sportage vyzdvihuje poslanie spoločnosti Kia urýchliť udržateľnú mobilitu v celej Európe,“ uviedol prezident spoločnosti Kia Europe Jason Jeong. ### EV6 – prvé špecializované plne elektrické vozidlo značky Kia postavené na báze univerzálnej architektúry E-GMP
Tento priekopnícky crossover je prvým špecializovaným BEV, ktorý spoločnosť Kia uvádza na trh v rámci svojej novej filozofie dizajnu „zjednotenie protikladov“. Zároveň je prvým vozidlom postaveným na báze jej novej globálnej modulárnej platformy pre elektrické vozidlá (E-GMP). Model EV6 poháňa výlučne elektrická energia a ponúka na výber viacero konfigurácií pohonných jednotiek s dlhým dojazdom a nulovými emisiami. Je to prvé elektrické vozidlo značky Kia, ktoré je v ponuke s pohonom dvoch kolies (2WD) alebo všetkých kolies (AWD). Model EV6 vo verzii 2WD má výkon 77,4 kWh a prejde až 528 kilometrov na jedno nabitie v kombinovanom cykle WLTP. Pri maximálnom krútiacom momente 605 Nm, ktorý je v ponuke na verzii AWD, dokáže Kia EV6 zrýchliť z nuly na 100 km/h už za 5,2 sekundy.

Práve teraz: Kia EV6 dostala kompletný slovenský cenník, zverejňujeme ceny všetkých verzií

Model EV6 ponúkne tri úrovne výbavy, z toho dve, ktoré značka Kia ešte nikdy predtým nemala.

Všetky verzie modelu EV6 disponujú možnosťou nabíjania 800 V a 400 V bez toho, aby boli potrebné ďalšie komponenty alebo adaptéry. Rýchlym nabíjaním sa vozidlo nabije z 10 na 80 percent kapacity už za 18 minút. Integrovaná riadiaca jednotka nabíjania (ICCU) navyše umožňuje novú funkciu nabíjania z vozidla (V2L), vďaka ktorej je akumulátor schopný dodať v prípade potreby až 3,6 kW energie na prevádzku iných elektronických zariadení alebo nabíjanie iného elektrického vozidla. A aby ste mali dušu na mieste, nový model EV6 je vybavený celou škálou komfortných funkcií a najnovších pokročilých asistenčných systémov pre vodiča (ADAS). Patrí k nim napríklad nová generácia asistenčného systému pre jazdu na diaľnici s asistentom pri predbiehaní, systém monitorovania mŕtveho uhla, asistent predchádzania čelným nárazom vrátane funkcie odbočovania na križovatke a križovania iných vozidiel, ako aj nová inteligentná technológia predného osvetlenia.

Sú elektromobily naozaj ekologické? Organizácia Carbon Trust zverejnila výsledky drobnohľadu Kie EV6

Hodnotilo sa všetko od získavania surovín cez zaobstarávanie dielov, prepravu dielov, montáž vozidiel, distribúciu používanie a recyklovanie na konci životnosti.

„Relaxačné“ sedadlá, dva zakrivené displeje s uhlopriečkou 12,3”, viacrežimové ovládanie, prvotriedny priestor a pôsobivé úložné priestory dodávajú modelu EV6 konkurenčnú výhodu, ktorá vyhovie všetkým potrebám. Architektúra E-GMP umožnila úplne rovnú konštrukciu podlahy, vďaka čomu vznikol pohodlný a prvotriedny priestor kabíny, ktorý ponúka priestor na nohy 1 078 mm vpredu a veľkorysých 990 mm vzadu. K praktickému využitiu a funkčnosti modelu EV6 prispieva aj batožinový priestor s objemom 520 litrov (VDA), vhodný pre rodiny s deťmi. Odomykanie bez použitia kľúča s automatickými zapustenými kľučkami dverí, niekoľko režimov jazdy, ktoré optimalizujú jazdné vlastnosti a ovládateľnosť, technológia projekčného displeja s rozšírenou realitou a mimoriadne ergonomický dizajn – to všetko zvyšuje a umocňuje zážitok, ktorého ústredným bodom je vždy vodič. ### Kia na prvom autosalóne IAA Mobility
Návštevníci medzinárodného autosalónu IAA Mobility v Mníchove nájdu spoločnosť Kia na vonkajšom výstavisku na námestí Odeonsplatz v centre mesta 7. septembra od 14:00 do 20:00, 8. až 11. septembra v čase od 10:00 do 20:00 a 12. septembra od 10:00 do 17:00. Návštevníkov čaká zážitok nového modelu EV6 prostredníctvom virtuálnej reality (VR) a možnosť sadnúť si do úplne nového plug-in hybridného SUV Sportage aj nového EV6.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.