OFICIÁLNE: Lamborghini Aventador končí a s ním zaniká aj legendárna éra. Automobilka naberie úplne nové smerovanie

Lamborghini sa lúči s modelom Aventador sériou nazvanou Ultimae. Ide taktiež o derniéru klasického pohonu, ktorý pozostával zo silného atmosférickéhu vidlicového dvanásťválca. Dočkáme sa podobného motoru aj v nástupcovi Aventadora?
Vydané  Text: 
Presne pred 10 rokmi uzrel svetlo sveta prvý Aventador. Dnes už legendárny model sa dokázal za tento čas stať najpredávanejším 12-valcovým modelom značky. Teraz prichádza vo svojej poslednej verzii, ktorá je zároveň derniérou pre klasický atmosférický motor V12. Lamborghini totiž prechádza na mnohými kritizovanú elektrifikáciu. ### Rozlúčka ako sa patrí Posledná edícia **Lamborghini Aventador** dostala označenie **LP780-4 Ultimae**. I**de o vôbec posledný model značky, ktorý sa bude spoliehať na objemný atmosférický motor V12**. Aventador Ultimae preto prichádza vo vrcholnej forme a stáva sa jedným z najvýkonnejších prevedení tohto modelu. Ako už samotné označenie modelu napovedá, verzia **Ultimae bude dosahovať výkon 780 koní**. Je to teda o 40 koní viac ako v prípade verzie S a o 10 koní viac ako v prípade modelu SVJ.
**Vidlicový dvanásťvalcový motor s objemom 6,5 litra dokáže tohto plnokrvníka vystreliť z 0 na 100 km/h už za 2,8 sekundy**, pričom maximálka dosahuje úctyhodných 355 km/h. Automobilka si pre rozlúčku s tradičnou koncepciou pohonu pripravila len to najlepšie. **Aventador Ultimae je o 25 kilogramov ľahší ako Aventador S**. Zníženie hmotnosti bolo dosiahnuté najmä vďaka značnému zastúpeniu karbónových dielov. Nechýba ani riadenie všetkých štyroch kolies či mierne pozmenený dizajn. Jemné korekcie dizajnu majú dopomôcť k lepšej aerodynamike a prítlaku. Špecifický tvar dostal predný nárazník a zadný prítlačný spojler, ktorý je aktívny a v prípade potreby je možné si ho nastaviť v troch rôznych polohách. **Vodičovi tradične nechýbajú k šťastiu ani tri jazdné režimy Strada, Sport a Corsa. Tentokrát sa však pridáva aj režim EGO, ktorý umožňuje individuálne prispôsobenie viacerých aspektov auta**.
Lamborghini Aventador LP780-4 Ultimae
### Čo bude nasledovať? Model Aventador LP780-4 Ultimae bude vyrábaný v oboch verziách. Z kupé automobilka plánuje vyrobiť 350 kusov a z roadsteru o stovku menej. Obe karosárske verzie bude možné individualizovať podľa potrieb zákazníkov. Nakoniec to najsmutnejšie. Ak patríte medzi milovníkov pravých superšportových áut, nepotešíme vás. Už teraz je jasné že Aventador Ultimae je posledný svojho druhu. **Jeho nástupcu sa dočkáme v roku 2023. Ten však už upustí od tradičného atmosférického dvanásťválca. Namiesto neho dostane hybridný pohon, ktorý bude pozostávať z kombinácie z elektromotoru a preplňovaného motoru V12**.

Pri neustálom vylepšovaní motorov je nevyhnutné inovovať aj palivá

Ako vo všetkých technologických odvetviach, aj v oblasti palív pre spaľovacie motory prebieha neustály vývoj. Špecialisti zo spoločnosti OMV v spolupráci s poprednými výrobcami áut, výskumnými centrami a univerzitami neustále pracujú na inováciách.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.