Extrémne teplo poškodilo cestu. Výsledok? Hromadná havária.

Prípad od našich susedov dokazuje, že vysoké teploty už neohrozujú iba ľudí. Teplotný nápor nezvládla diaľnica!
Vydané  Text: 
V minulosti sme si zvykli, že pri extrémnych horúčavách mali problém vlaky a električky, presnejšie deformujúce sa koľajnice. Zdá sa však, že s takto extrémnym počasím nepočítali ani stavitelia ciest u našich západných susedov. V Českej republike sa totiž aktuálne následkom vysokých teplôt zvlnila a popraskala diaľnica. Stalo sa to na diaľnici D35 pri obci Daskabát. Najprv prišlo k prasknutiu betónového povrchu v smere na Ostravu, krátko na to museli diaľnicu uzatvoriť aj v opačnom smere na Olomouc, tentokrát sa vysoká teplota prejavila zvlnením povrchu cesty. Poškodenie cesty malo za následok reťazovú nehodu štyroch osobných a jedného nákladného vozidla. Okrem materiálnych škôd hlásili zasahujúci hasiči aj desať ľahšie zranených osôb. Podľa posledných správ si oprava cesty vyžiada minimálne týždňovú uzáveru. Je zaujímavé, že k takémuto poškodeniu cesty prišlo v našich zemepisných šírkach. Ak by sa tak stalo v južnej časti Európy, kde sú extrémne teploty podstatne častejšie, dalo by sa podobnými problémami rátať. Ale u nás v strednej Európe? Prečo sa tak stalo a či bola dodržaná technológia počas výstavby diaľnice, budú skúmať experti. V každom prípade sa s vysokými teplotami počas letných mesiacov budeme musieť zmieriť a našich cestárov čaká školenie v Taliansku či Portugalsku. Tam totiž cesty musia bez poškodenia odolávať ešte oveľa vyšším teplotám.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!