Hyundai v Európe nepotrebuje meniť batérie elektromobilov, zvolávacia akcia sa týka iba Kórey

Automobilka Hyundai doma v Južnej Kórei v dobrovoľne mení batérie elektromobilov, aby sa vyhla prípadným problémom s ich prevádzkou. Európskych modelov sa táto zvolávacia akcia netýka.
Vydané  Text: 
Slovenské zastúpenie automobilky Hyundai upresnilo, či sa zvolávacia akcia na výmenu akumulátorov pre elektromobily v Južnej Kórei dotkne aj európskeho a slovenského trhu. Podľa **Mareka Kopču, marketingového a PR manažéra značky Hyundai**, sa zvolávacia akcia sa týka vybraných vozidiel s batériovým elektrickým pohonom, ktoré boli vyrobené v Kórei. Týkať sa to má vozidiel KONA EV, niektorých IONIQ EV a autobusov Elec City. „*Netýka sa to vozidiel, ktoré boli vyrobené v závode HMMC v Českej republike (KONA Electric)*,“ upresňuje Kopča a dodáva, že aktuálne prebieha analýza, či vôbec a do akej miery sa situácia na domácom trhu značky Hyundau týka vozidiel predávaných v Európe. Dôvod spočíva aj v rozdielnosti dodávateľov batérií pre jednotlivé trhy. Hyundai zatiaľ nezaznamenal ani jeden incident či poruchu, ktoré by mohli byť dôsledkom problému s batériami. K zvolávacej akcii automobilka pristúpila preventívne a dobrovoľne. ### Žiadna dráma sa nekoná [Zvolávacie akcie](https://autoviny.sk/obsah/znacka/zvolavacia-akcia) nielen nových automobilov nie sú na Slovensku a ani vo svete ničím výnimočným. Automobily sa obyčajne zvolávajú do autorizovaných servisov kvôli eventuálnym problémom s bezpečnosťou niektorých dielov, napríklad airbagov či elektroniky. Za týmto účelom bývajú majitelia vozidiel kontaktovaní individuálne alebo aj prostredníctvom reklamných kampaní. Napríklad automobilka Volkswagen nedávno [zvolávala 54-tisíc vozidiel VW Golf pre dobrovoľnú optimalizáciu infotainmentu](https://www.autoviny.sk/novinky/122005/najnovsia-zvolavacka-odhaluje-odvratenu-stranku-modernych-technologii-v-autach-tyka-sa-tychto-vozidiel), aby lepšie spolupracoval so zadnou kamerou. „*Zákazníci, pri ktorých prebiehajúce vyšetrovanie ukáže, že sa ich zvolávacia akcia týka, budú individuálne kontaktovaní*,“ dodáva Kopča na margo eventuálnej zvolávačky na Slovensku. Zatiaľ sa však žiadna takáto akcia nekoná, pretože na ňu nie je dôvod. Značka Hyundai v súčasnosti na Slovensku ponúka až **osem elektrifikovaných automobilov**, medzi nimi aj hybridné SUV-čka Kona, Tucson a Sant aFe. Deviatym modelom bude práve predstavený [elektrický hatchback IONIQ 5 so solárnym panelom na streche](https://www.autoviny.sk/novinky/122143/oficialne-toto-je-novy-hyundai-ioniq-5-ma-zadny-nahon-solarny-panel-na-streche-a-futuristicky-vzhlad).

OFICIÁLNE: Toto je nový Hyundai IONIQ 5! Má zadný náhon, solárny panel na streche a futuristický vzhľad

Automobilka počas virtuálnej svetovej premiéry predstavila model IONIQ 5, ktorý označujú ako stredne veľký plne elektrický crossover. Na pohľad však IONIQ 5 pripomína skôr klasický hatchback s dizajnom, ktorý je futuristický aj retro zároveň. **Nemyslite si však, že ide len o nejakého ďalšieho elektrického drobca, toto auto sa môže pochváliť neuveriteľným 3 000 mm rázvorom,** dĺžkou až 4 635 mm,... Prečítať celé

*Pozn.: značka Hyundai je na Slovensku zastúpená spoločnosťou Hyundai Motor Czech s.r.o., organizačná zložka Slovensko*




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!