Tesla vyhrala nad všetkými. Je najpredávanejšia značka aj model elektromobilov

Minulý rok sa elektromobilom mimoriadne darilo. Ich predaj aj trhový podiel dosiahli rekordné čísla.
Vydané  Text: 
[Blog EV-Sales uvádza](http://ev-sales.blogspot.com/2021/02/global-top-20-december-2020.html), že rast predaja automobilov do zásuvky stúpol medziročne o 41 %. Celkovo sa ich predalo 3 124 793 kusov. Trhový podiel elektromobilov a plug-in hybridov stúpol z 2,5 % (rok 2019) na 4 %. Stúpol tiež podiel čistých elektromobilov, ktorý dosiahol 2,8 %, v roku 2019 to bolo 1,9 %, [informoval Teslamagazin.sk](https://www.teslamagazin.sk/predaje-elektromobilov-2020-svet/). Najúspešnejšími mesiacmi v predaji elektromobilov a plug-in hybridov boli jednoznačne október, november a december, kedy sa ich predaj medzimesačne zdvojnásobil. Zároveň išlo o rok poznačený koronakrízou, kedy predaj áut celosvetovo klesol o 14 %. ### Rebríček ovládli čínske modely Tesla Model 3 sa už po tretíkrát po sebe stala najpredávanejším modelom elektromobilov na svete. Celkovo sa predalo 365 240 kusov, čím dosiahla trhový podiel 12 %. Úspešnejší bol iba model Nissan Leaf, ktorý dosiahol v minulosti prvenstvo 4-krát, a to v rokoch 2011, 2013, 2014, 2016. Prekvapením je druhá priečka, na ktorej sa umiestnil čínsky elektromobil Wuling Hong Guang MINI EV, s počtom 119 255 predaných kusov. Tento malý, cenovo dostupný mestský elektromobil sa pritom začal predávať v Číne iba v júni minulého roka. Jeho uvedenie na trh očakávame čoskoro aj v Európe. Európou najobľúbenejší elektromobil Renault Zoe sa po prvýkrát umiestnil na tretej pozícii aj v celosvetovom meradle. Predalo sa ho niečo vyše 100 000 kusov. V prvej päťke sa umiestnila aj Tesla Model Y, ktorá sa predávala iba v Severnej Amerike a ani nie celý rok 2020 a päticu uzatvára Hyundai Kona EV. Celkovo v prvej dvadsiatke prevládajú elektromobily, ktoré obsadili 11 pozícii, zatiaľ čo plug-in hybridy obsadili iba 4 pozície. Zrejmé je aj silné zastúpenie čínskych modelov, ktoré obsadili 8 priečok.
Tabuľka: 20 popredných modelov elektromobilov s najväčším počtom predaných exemplárov v roku 2020
### Najpredávanejšou značkou zostáva Tesla Rovnako ako v prípade najpredávanejších modelov elektrických áut, aj najpredávanejšou značkou elektromobilov sa po tretíkrát stala Tesla. Tá dosiahla v roku 2020 trhový podiel 16 % a predala 500 000 vozidiel. Rovnako trikrát boli v minulosti na prvých priečkach aj značky Nissan a BYD. Treba však dodať, že Tesla sa v Európe v minulom roku v rámci trhového podielu dosť prepadla. S viac ako o polovicu menej predanými elektrickými vozidlami obsadil druhú priečku Volkswagen (220 220 kusov). Čínske automobilky sa presadili aj v tomto rebríčku, a tak treticu najpredávanejších značiek elektromobilov uzatvára čínska značka BYD.
Tabuľka: 20 popredných značiek s najväčším počtom predaných elektromobilov v roku 2020
* **Zdroj témy/via**: [Teslamagazin.sk](https://www.teslamagazin.sk/predaje-elektromobilov-2020-svet/) * **Zdroj údajov**: [Blog EV-Sales uvádza](http://ev-sales.blogspot.com/2021/02/global-top-20-december-2020.html)








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.