Tesla vyhrala nad všetkými. Je najpredávanejšia značka aj model elektromobilov

Minulý rok sa elektromobilom mimoriadne darilo. Ich predaj aj trhový podiel dosiahli rekordné čísla.
Vydané  Text: 
[Blog EV-Sales uvádza](http://ev-sales.blogspot.com/2021/02/global-top-20-december-2020.html), že rast predaja automobilov do zásuvky stúpol medziročne o 41 %. Celkovo sa ich predalo 3 124 793 kusov. Trhový podiel elektromobilov a plug-in hybridov stúpol z 2,5 % (rok 2019) na 4 %. Stúpol tiež podiel čistých elektromobilov, ktorý dosiahol 2,8 %, v roku 2019 to bolo 1,9 %, [informoval Teslamagazin.sk](https://www.teslamagazin.sk/predaje-elektromobilov-2020-svet/). Najúspešnejšími mesiacmi v predaji elektromobilov a plug-in hybridov boli jednoznačne október, november a december, kedy sa ich predaj medzimesačne zdvojnásobil. Zároveň išlo o rok poznačený koronakrízou, kedy predaj áut celosvetovo klesol o 14 %. ### Rebríček ovládli čínske modely Tesla Model 3 sa už po tretíkrát po sebe stala najpredávanejším modelom elektromobilov na svete. Celkovo sa predalo 365 240 kusov, čím dosiahla trhový podiel 12 %. Úspešnejší bol iba model Nissan Leaf, ktorý dosiahol v minulosti prvenstvo 4-krát, a to v rokoch 2011, 2013, 2014, 2016. Prekvapením je druhá priečka, na ktorej sa umiestnil čínsky elektromobil Wuling Hong Guang MINI EV, s počtom 119 255 predaných kusov. Tento malý, cenovo dostupný mestský elektromobil sa pritom začal predávať v Číne iba v júni minulého roka. Jeho uvedenie na trh očakávame čoskoro aj v Európe. Európou najobľúbenejší elektromobil Renault Zoe sa po prvýkrát umiestnil na tretej pozícii aj v celosvetovom meradle. Predalo sa ho niečo vyše 100 000 kusov. V prvej päťke sa umiestnila aj Tesla Model Y, ktorá sa predávala iba v Severnej Amerike a ani nie celý rok 2020 a päticu uzatvára Hyundai Kona EV. Celkovo v prvej dvadsiatke prevládajú elektromobily, ktoré obsadili 11 pozícii, zatiaľ čo plug-in hybridy obsadili iba 4 pozície. Zrejmé je aj silné zastúpenie čínskych modelov, ktoré obsadili 8 priečok.
Tabuľka: 20 popredných modelov elektromobilov s najväčším počtom predaných exemplárov v roku 2020
### Najpredávanejšou značkou zostáva Tesla Rovnako ako v prípade najpredávanejších modelov elektrických áut, aj najpredávanejšou značkou elektromobilov sa po tretíkrát stala Tesla. Tá dosiahla v roku 2020 trhový podiel 16 % a predala 500 000 vozidiel. Rovnako trikrát boli v minulosti na prvých priečkach aj značky Nissan a BYD. Treba však dodať, že Tesla sa v Európe v minulom roku v rámci trhového podielu dosť prepadla. S viac ako o polovicu menej predanými elektrickými vozidlami obsadil druhú priečku Volkswagen (220 220 kusov). Čínske automobilky sa presadili aj v tomto rebríčku, a tak treticu najpredávanejších značiek elektromobilov uzatvára čínska značka BYD.
Tabuľka: 20 popredných značiek s najväčším počtom predaných elektromobilov v roku 2020
* **Zdroj témy/via**: [Teslamagazin.sk](https://www.teslamagazin.sk/predaje-elektromobilov-2020-svet/) * **Zdroj údajov**: [Blog EV-Sales uvádza](http://ev-sales.blogspot.com/2021/02/global-top-20-december-2020.html)








Pokračujte na ďalší príspevok »



Servis

Štatistika porúch ADAC 2024: Ktoré jazdené autá sú najviac a najmenej spoľahlivé? Majú elektromobily menej porúch?

  • Ktorý jednoduchý komponent najčastejšie paralyzuje autá? Štatistika porúch od ADAC je analýza zahŕňajúca 156 modelových radov vozidiel.

     Nová štatistika poruchovosti ADAC ukazuje nielen to, ktoré autá sa v roku 2023 kazili najčastejšie, ale aj to, či sú skutočne elektromobily spoľahlivejšie. 
  • Rozhovor

    Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.