Škola šmyku na polygóne bude zdarma!

Štatistiky nehodovosti ukazujú, že mladým vodičom chýbajú skúsenosti v krízových situáciách a tiež odhad vlastných schopností. Riešením sú školy šmyku, ktoré sú v zahraničí veľmi populárne.
Vydané  Text: 
Ak ste dúfali, že sa bezplatné školy šmyku konajú u nás, vyvedieme vás z omylu. U nás zatiaľ ideme skôr cestou represie, ako aktívnej prevencie. Tento veľmi zaujímavý a prospešný projekt organizujú v Českej republike. Kurz je určený pre držiteľov vodičského oprávnenia s vekom od 18 do 24 rokov. Aktuálne je vypísaných 88 termínov. Záujemcovia si môžu vybrať z ôsmich miest v ČR. Kurzy sa budú konať na nasledujúcich testovacích polygónoch: Sosnová, Vysoké Mýto, Příbram, Hradec Králové, Most, Ostrava, Třinec a Jihlava. Súčasťou podujatia sú okrem nácviku zvládania krízových na testovacej dráhe aj wokshopy s psychológom, či špecialistami z Polície. ### Keďže projekt finančne zastrešuje Fond zábrany škôd Českej kancelárie poistiteľov, je pre účastníkov bezplatný! U nás o podobnom projekte môžete zatiaľ iba snívať, úplný stredovek ale na Slovensku nemáme. O niečo podobné sa už roky snažia na Slovakia Ringu. Dosiahnuť celoštátny dosah s jedným centrom Bezpečnej jazdy je však samozrejme absolútne nereálne. Výstavba podobných centier, aké sa nachádza v Orechovej Potôni, samozrejme niečo stojí. Naši susedia jasne ukazujú, že keď sa chce a oslovia sa partneri, nič nie je nemožné. Zostáva nám teda dúfať, že sa na Slovensku dokážeme týmto projektom inšpirovať. Podobné projekty už roky fungujú napríklad v Nemecku a Rakúsku. Najlepšou odpoveďou na otázku, či sa podobné aktivity oplatí organizovať, pochádza od našich susedov. Podľa informácií z Rakúska, po spustení projektu nehodovosť mladých vodičov klesla o tridsať percent. Stačí to na to, aby sa sme sa zobudili z dlhoročného spánku?








Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.