Otvorili nový úsek diaľnice z Bratislavy do Košíc

Naša najvýznamnejšia diaľnica D1 sa dnes otvorením úseku Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka predĺžila o viac ako 11 kilometrov. Ide o prvú časť obchvatu mesta Žilina z južnej strany, ktorý sa naplno využije po otvorení priľahlého úseku s tunelom Višňové.
Vydané  Text: 
29. január 2021 – S výstavbou diaľničného úseku sa začalo už v roku 2014 s pôvodným termínom dokončenia v roku 2018. Meškanie výstavby privádzača do Žiliny bolo hlavným dôvodom posunutia odovzdania cesty do užívania motoristom. „*Úsek D1 Hričovské Podhradie – Lietavská Lúčka slúži od dnes všetkým motoristom najmä zo Žiliny a Žilinského kraja. Súčasťou nového úseku sú aj dva tunely – Žilina a Ovčiarsko – pričom druhý je s dĺžkou 2367 metrov momentálne najdlhším dvojrúrovým tunelom na Slovensku. Otvorený úsek prinesie v tejto fáze benefity najmä obyvateľom južnej časti Žiliny, ktorí získajú ľahší prístup z D1 a čiastočne sa tým odľahčí aj kritická križovatka v meste. Reálne celkovú dopravnú situáciu v Žiline pomôže zlepšiť až dostavba tunela Višňové, ku ktorému sme sa otvorením tohto úseku priblížili o 11 kilometrov. Pevne verím, že už v horizonte niekoľkých dní predstavíme zhotoviteľa a pustíme sa do práce dostavby tunela Višňové*,“ povedal **minister dopravy a výstavby SR Andrej Doležal**. ### Trasa diaľnice Južný obchvat Žiliny má od Hričovského Podhradia po Lietavskú Lúčku celkovú dĺžku 11,32 kilometra. Úsek sa začína v Hričovskom Podhradí križovatkou diaľnic D1 a D3. Trasa vedie po estakáde, ktorá križuje železničnú trať Bratislava – Žilina a cestu I/18. Následne vchádza do tunela Ovčiarsko. Po vyústení z východného portálu tunela sa diaľnica dostáva do Žilinskej kotliny, ktorou prechádza južne od obce Bitarová, križuje cestu III/5183 a vstupuje do širokého údolia Bitarovského potoka. Morfologický výbežok Dúbravy prekonáva diaľnica tunelom Žilina, za ktorým sa dostáva do doliny Rajčianky. V tomto úseku je diaľnica vedená po estakáde medzi Lietavskou Lúčkou a žilinskou Bytčicou. Úsek sa končí estakádou nad obcou Lietavská Lúčka v mieste napojenia na križovatku Lietavská Lúčka a v nej na privádzač Lietavská Lúčka – Žilina. Ten dovedie šoférov z juhu do centra Žiliny.
Pri Žiline otvorili nový úsek diaľnice z Bratislavy do Košíc | Reprofoto Google Maps
### Financovanie Aktuálna zmluvná cena za výstavbu úseku, ktorý postavilo konzorcium firiem Ovčiarsko v zložení Doprastav, Strabag, Váhostav – SK a Metrostav, je 445 miliónov eur bez DPH. Európska únia prispela na projekt 326,5 milióna eur. Ide o projekt, ktorý je spolufinancovaný z eurofondov v dvoch fázach a v rámci dvoch po sebe nasledujúcich programových období (Operačný program Doprava 2007 – 2013 a Operačný program Integrovaná infraštruktúra 2014 – 2020). Z aktuálneho finančného rámca eurofondov je na projekt vyčlenených 272, 5 mil. eur bez DPH, suma zahŕňa povinný príspevok štátneho spolufinancovania vo výške 15 %. ### Zaujímavosti * tunel Ovčiarsko bol prerazený 29. 4. 2016, je dvojrúrový tunel s dĺžkou 2 360 m, * tunel Žilina bol prerazený 5. 12. 2016, je dvojrúrový a má dĺžku 687 m, s razbou sa začalo v priebehu novembra 2014, najskôr zo západného portálu. Skutočne veľmi náročné geologické prostredie si vyžiadalo aj razbu z východného portálu, * z technického pohľadu sa na 11 km dlhom diaľničnom úseku strieda popri dvoch tuneloch 11 mostov, * jazdou po diaľnici ušetria motoristi 9 minút v porovnaní s jazdou po ceste prvej triedy.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.