Najlepší Jeep v histórii: Grand Cherokee prichádza po 10 rokoch s novou generáciou a neuveriteľným interiérom

1 328 litrov za druhým radom sedadiel. To je veľkosť kufra, ktorú mnohé autá nedosahujú ani vtedy, keď z nich zadné sedadlá vymontujete.
Vydané  Text: 
Štvrtá generácia Jeepu Grand Cherokee na trhy prišla v roku 2011. Je to už teda desať rokov, odkedy sme sa nedočkali novej generácie modelu auta, pričom práve automobilový priemysel je jednou z typických ukážok potreby skorej generačnej výmeny produktov. Rýchlejšie postupuje azda iba spotrebná elektronika, keď každý rok prichádza nová a nová generácia smartfónov, tabletov a notebookov. Piata generácia Jeepu Grand Cherokee (L) si navzdory trendom zachovala imidž terénneho vozidla, hoci prvý pohľad do interiéru prerádza, že toto auto už nebude pre rovnakých tvrdých chlapcov, ktorí jazdili po slovenských mestách v džípoch v 90. rokoch. Namiesto hrubosti a lacného interiéru Grand Cherokee prichádza s priam luxusným interiérom, v ktorom hrajú dominantné úlohy pojmy ako čistota, technologická vybavenosť a komfort. Nový Grand Cherokee v 7-miestnej konfigurácii sa bude predávať na rozličných trhoch popri päťmiestnej verzii štvrtej generácie, pričom kľúčovým trhom bude ten severoamerický. USA sa dočkajú novinky ešte v prvej polovici roka 2021, európsky zákazník si bude musieť počkať – ak teda vôbec príde.
Vonkajšie vyhotovenie nového Grand Cherokee L nápadne pripomína minuloročný koncept Grand Wagoneer, na rozdiel od neho produkčná verzia ale nevyužila spojené zadné svetlomety, má ich teda konvenčne oddelené. Sme toho názoru, že zákazníci značky Jeep sú stále pomerne konzervatívni a budú veľmi radi, že si novinka zachovala svoj pôvodný charakter a hoci výrobca pomerne výrazne modernizoval detaily, v konečnom dôsledku sa stále pozeráme na pravý džíp.
Grand Cherokee L sa pritom od existujúcej generácie značne líši, najmä vo veľkosti. Na dĺžku meria 5 204 mm, zatiaľ čo rázvor predstavuje až 3 091 mm. Doterajšia verzia mala 4 821 mm na rázvore dlhom 2 916 mm. Prístrojový štít je digitálny, displej má uhlopriečku 10,3 palca a druhý displej, ten centrálny, bol uložený do samostatného panela na stredovej konzole. Vyzerá to tak, že sa jedná o trend v autopriemysle, ukladať tento centrálny displej pomerne nízko a nútiť vodiča, aby mu venoval zvýšenú pozornosť zmenou pohľadu z cesty vpravo dole.
Vynikajúce čísla nový Grand Cherokee L dosahuje v batožinovom priestore. Za tretím radom sedadiel je voľných až 484 litrov a po sklopení tretieho radu potom má objem predstavovať až 1 328 litrov. Len pre zaujímavosť, to sú bežné východiskové údaje konvenčných päťmiestnych esúvečiek.
Severoamerická ponuka konfigurácií nebude pre našinca dôležitá, ale spomeňme, že novinka bude mať vždy osemstupňovú automatickú prevodovku, ale pohon bude na výber všetkých štyroch kolies alebo zadnej nápravy. Automobill ponúkne na výber z 3,6-litrového vidlicového šesťvalec s max. výkonom 213 kW a 5,7-litrového osemvalca HEMI s max. 262 kW. K dispozícii bude zadný elektronický samosvorný diferenciál a tiež vzduchové pruženie.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!