Tesla konečne splnila plán. Aj keď…

Tesla dosiahla v minulom roku cieľ, keď sa jej podarilo vyrobiť viac ako 500 000 automobilov. Podarí sa jej však konečne vyrovnať sa aj s problematickou kvalitou? Z pohľadu budúcnosti to bude kľúčové.
Vydané  Text: 
Na výrobnom rekorde sa podľa očakávania výrazne podieľali predovšetkým modely Tesla 3 a Tesla Y. Výroba týchto modelov v minulom roku predstavoval až 454 932 kusov, na modely Tesla S a Tesla X teda pripadlo iba 54 805 kusov. Tento vývoj sa dal očakávať, o novšie a lacnejšie modely je podstatne väčší záujem na takmer všetkých trhoch. Nad modelmi X a S by sme však v žiadnom prípade palcu nelámali, v blízkej dobe by podľa posledných správ mali prejsť zásadným omladením.
**Vzostupy a pády** História automobilky Tesla je popretkávaná nielen legendárnymi problémami vo výrobe, ale aj smelými vyhláseniami a sľubmi. Tesla do automobilovej branže priniesla v minulosti nepoznaný prístup. Predstavuje „sériové“ autá a technológie, ktoré ale začne vyrábať a predávať až o niekoľko rokov. A čo je ešte prekvapujúcejšie? Dokáže na autá, v ktorých nikto ani len nesedel, zbierať desaťtisíce objednávok. Jedno skrátka treba Elonovi Muskovi uznať. Je majstrom marketingu, ktorý dokáže predávať sny. Či už patríte medzi fanúšikov alebo naopak odporcov tejto firmy musíte uznať, že za pomerne krátky čas dokázala postaviť automobilový priemysel do pozoru. **Obdobie pravdy?** Nie je to tak dávno, kedy Tesla kraľovala trhu elektromobilov. Dnes je to už ale minulosť. Do sériovej výroby sa už púšťajú veľký hráči a začína to byť cítiť. Napríklad v Nórsku už najpredávanejším elektromobilom nie je Tesla. Stačilo, aby na tamojší trh svoje modely poslalo Audi a Volkswagen. Elon Musk si je aktuálneho vývoja veľmi dobre vedomí a tak zbrojí. Veľmi dobre vie, že s kvalitou svojich amerických výrobných závodov by v náročnej Európe nepochodil. Je zaujímavé, že zatiaľ čo autám z Ameriky patria pri hodnotení kvality spodné priečky rebríčkov, v prípade modelov vyrobených v Číne je to presne naopak. V praxi to znamená, že problém nie je v konštrukcii automobilov Tesla, ale priamo na výrobných linkách. Z tohto pohľadu znejú veľmi sľubne správy o fabrike, ktorú Tesla stavia pri Berlíne. Na priebeh výroby v nej budú dohliadať špičkový odborníci, ktorí desiatky rokov skúsenosti zbierali v prestížnych automobilkách. Zostáva nám veriť, že dôraz na zvýšenie kvality produkcie pocítia zákazníci čo najskôr. Inak by mohol aktuálny rekord zapadnúť veľmi rýchlo prachom. A to by bola škoda.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.