Platné od pondelka 21.12.: Čo majú mať motoristi pri sebe nielen počas lockdownu? +Dokumenty na stiahnutie

Opäť vám prinášame aktualizovaný prehľad dokumentov, ktoré by mali pri sebe nosiť motoristi. Niektoré sú povinné, iné iba odporúčané, a vždy to presne uvádzame.
Vydané  Text: 

### PRIPOMÍNAME CTENÝM ČITATEĽOM, ŽE OBSAH V TOMTO PRÍSPEVKU UŽ NIE JE AKTUALIZOVANÝ, A TEDA INFORMÁCIE V ŇOM UVEDENÉ UŽ NEMUSIA BYŤ PLATNÉ. > Obsah na stránke Autoviny.sk vám sprístupňujeme zadarmo. Podporte, prosím, našu prácu [kúpou časopisu auto motor a šport za 3,30 €](https://www.autoviny.sk/info/118217/predplatne-auto-motor-a-sport) alebo [zadovážením si predplatného](https://www.autoviny.sk/info/118217/predplatne-auto-motor-a-sport). **Ďakujeme**  

Toto sú najväčšie problémy dnešných elektromobilov. Ak ich nevyriešime, budeme musieť hľadať iné alternatívy!

Automobilky tlačia na predaj elektromobilov a plug-in hybridov ako nikdy predtým. Nie preto, žeby boli lepšie, úspornejšie či ekologickejšie. Dôvodom sú emisné normy a hrozba obrovských pokút, ktoré ich pri nedodržaní limitov čakajú. **Svoje si o elektromobiloch a súčasnej politike povedal aj legendárny dizajnér monopostov F1 a športových áut, Gordon Murray.** Tento človek stál pri zrode najrýchlejších vozidiel planéty a na... Prečítať celé

Motoristi v zmysle aktuálne platnej Vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky č. 43 zo dňa 17.12.2020, ktorá nadobúda účinnosť 21.12.2020, nemusia počas jazdy autom či motocyklom so sebou nosiť doklad o negatívnom výsledku testu na koronavírus. Vyhláška ale určuje, kam vlastne motoristi môžu ísť. Môžu smerovať do práce, na testovanie koronavírusu, do potravín, drogérie, s platným negatívnym testom aj do domovov sociálnych služieb a na ďalšie miesta, ktoré podrobne upresňuje stránka korona.gov.sk.

1) Povinná výbava vozidla a doklady (povinné)

Bez ohľadu na to, aká je aktuálna celospoločenská situácia na Slovensku, povinnosť mať vo vozidle jeho prislúchajúci povinnú výbavu ostáva nezmenená. O tom, čo musíte mať v aute podľa platných zákonov, sme sa venovali v samostatnom článku.

2) Tvárová maska, rúško alebo iné zakrytie nosa a úst (povinné)

Ak ste v aute, nemusíte nosiť tvárové masky, ktoré zabraňujú šíreniu vírusov. Ak vás ale zastaví policajná hliadka, a to z akéhokoľvek dôvodu, policajt bude od vás vyžadovať použitie tvárovej masky, rúška alebo inej alternatívy, ktorá prekrýva ústa a nos (ďalej uvádzame iba pojem rúško).

Ak rúško nemáte, stačí, ak použijete hygienickú vreckovku, v najhoršom prípade môžete provizórne použiť čiapku, šál, eventuálne aj reflexnú vestu, ktorú (alebo jej alternatívu) máte zo zákona č. 8/2009 povinnosť mať v dosahu zo sedadla vodiča.

Odporúčanie od Autoviny.sk: Noste vždy v aute záložné rúška v počte minimálne 1 kus na každého pasažiera a vodiča. Môže sa jednať o jednorazové rúška alebo aj svojpomocne vyrobené alternatívy.

3) Vzor dokladov pre ľudí prichádzajúcich na SR z ČR alebo Rakúska (povinné pre vybraných)

Pre osoby, ktoré prichádzajú na územie Slovenska z ČR alebo Rakúska je k dispozícii vzor dokladov (príloha č. 5 vyhlášky), ktorými môžu preukázať negatívny výsledok antigénového testu vykonaného na území ČR alebo Rakúska nie starším ako 72 hodín.

Je koniec! Zastavili výrobu populárneho rodinného kombi, priamy nástupca nepríde

Na Slovensku ho milovali taxikári, záhradkári alebo rodiny s nižším rozpočtom, ktoré hľadali najviac priestoru za najmenej peňazí. **K dokonalému autu mala Dacia Logan MCV naozaj ďaleko,** no pomerom cena/priestor si u motoristov získala veľké sympatie. Už skôr sme informovali, že Dacia plánuje s ohľadom na aktuálny záujem zákazníkov upraviť svoje portfólio, v ktorom kombi jednoducho nemá miesto.... Prečítať celé

 

4) Doklad o tom, kde a kedy vykonávate svoje povolanie (nepovinné, odporúčané)

Podľa aktuálne platnej Vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky č. 43 môžete dochádzať do zamestnania, na výkon podnikateľskej činnosti alebo inej obdobnej činnosti. Avšak dokazovanie, že skutočne mierite do práce alebo z práce, nemusí byť tak jednoduché, preto je najlepšie nosiť so sebou potvrdenie od zamestnávateľa, že ste skutočne zamestnancom spoločnosti. V tomto potvrdení by mal byť uvedený aj čas výkonu práce a miesto jej výkonu.   Tento doklad nie je povinný, napriek tomu odporúčame, aby ste si ho zabezpečili. Môžete si ho stiahnuť z tejto adresy zadarmo, vyplniť a nechať potvrdiť: Stiahnuť doklady zadarmo:

5) Správa o nehode (nepovinné, odporúčané)

Je prekvapivé, že správa o nehode nie je súčasťou povinnej výbavy vozidla. Pritom sa kedykoľvek a komukoľvek môže stať dopravná nehoda, ktorá si vypísanie tohto dokumentu bude vyžadovať. Preto odporúčame, aby ste si správu o nehode stiahli, vytlačili a vždy nosili v aute aspoň v dvoch exemplároch. Samozrejme si k nej do obalu pribaľte aj pero!

Tu je správa o nehode/záznam o dopravnej nehode na stiahnutie od poisťovne Kooperativa (PDF), ktorú môžete použiť bez ohľadu na to, v akej poisťovni máte PZP vy alebo druhý účastník nehody.

Policajné kontroly počas núdzového stavu a sviatkov: Všetko, čo potrebujete vedieť

Na základe aktuálnej epidemiologickej situácie na území Slovenskej republiky v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19 prijala opatrenia po svojej línii aj polícia. Prezident Policajného zboru vydal príkaz, na základe ktorého budú policajti vykonávať kontroly dodržiavania opatrení od 05.00 h dňa 19. 12. 2020.

Inzercia

Inzercia

Advertisement

6) Informácie pre zdravotníkov (nepovinné, odporúčané)

V prípade, že sa dostanete do dopravnej nehody, v ktorej sa zraníte, je nanajvýš rozumné mať u seba dokument, v ktorom budú prehľadne spísané špecifiká vášho zdravotného stavu. Ak ste zdravý, nemáte špeciálny dôvod toto riešiť, ale ak beriete lieky, máte alergie alebo sa liečite na nejaké choroby, pre zdravotníkov môžu byť tieto údaje prospešné pri podávaní prvej pomoci.

Odporúčame teda na jeden hárok papiera menšieho formátu spísať zoznam svojich alergií, liekov a ochorení, spoločne so základnými identifikačnými údajmi a informovať ostatných členov posádky, kde v aute sa tento papier nachádza. Má tiež zmysel uviesť sem aspoň jeden kontakt člena rodiny, ktorý s vami v aute obyčajne nejazdí. Len pre istotu.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.