Kia vyvíja armádne stroje novej generácie, bude aj „hummer“ postavený na základoch SUV Mohave!

Kia mieni podporiť vývoj vozidiel typu PBV, teda takzvaných purpose-built vehicles. Jedná sa o vozidlá, ktoré sú vytvorené ku konkrétnemu špecifickému účelu a nenachádzajú využitie v bežnej cestnej premávke.
Vydané  Text: 
Kia mieni ešte viac podporiť vývoj vozidiel typu PBV, teda takzvaných *purpose-built vehicles*. Jedná sa o vozidlá, ktoré sú vytvorené ku konkrétnemu špecifickému účelu a nenachádzajú využitie v bežnej cestnej premávke. Patria medzi ne aj armádna vozidlá, ktoré Kia predstavila iba tento týždeň. Armádam chce ponúknuť riešenia, ktoré budú súčasné generácie armádnych vozidiel prekonávať predovšetkým v technologickej oblasti. Juhokórejská automobilka Kia vytvorila platformu pre novú generáciu armádnych vozidiel s hmotnosťou 2,5 a 5 ton. Zaujímavosťou pritom je, že otvorené vozidlo určené do každého terénu (ATV = all terrain vehicle) stojí na základoch veľkého SUV **Kia Mohave (fotogaléria nižšie)**.
Nové SUV Mohave určené na bežné cesty síce na Slovensko nezamieri, no na iných trhoch vedia oceniť takýto typ áut. Spraviť z neho stroj určený do boja nie pritom nezvyklé, svedčí to o tom, že základy esúvečka sú pripravené na fakticky akékoľvek zaobchádzanie. [GALLERY id=31090] Špeciálne päťtonové verzie budú vybavené karosériou odolnou pred poškodením v dôsledku paľby. Sériovo vyrábané vozidlá budú vybavené naftovými motormi so zdvihovým objemom 7 litrov konfigurovaných s automatickými prevodovkami, avizujú mimoriadne vysoký krútiaci moment – avšak bez upresnenia. Okrem toho budú vozidlá vybavené radom najnovších komerčných technológií, ako ABS a ASR, zadným parkovacím asistentom (Rear Parking Assist), sledovaním okolia (Around View Monitor) či satelitnou navigáciou. Okrem toho Kia uskutočňuje výskum s cieľom aplikovať na vojenské vozidlá aj elektrický pohon, autonómne riadenie či uskladňovanie energie vo vodíkových palivových článkoch. ### Kia pomáha armáde už od roku 1973
Uvedené plány sú výsledkom joint-venture spolupráce medzi juhokórejskou armádou a Kiou ako priemyselným partnerom. Testy vozidiel začnú prebiehať už budúci rok a plán hovorí o ich nasadení do praxe do roku 2024. Armádne objednávky nie sú pre Kiu ničím novým. Kia Motors vyrobila už celý rad vozidiel nielen pre kórejskú armádu, vrátane vozidiel s hmotnosťou 0,25, 1,25, 2,5 a 5 ton. Dodala deväť modelových typov a sto ich derivátov, celkovo vyrobila 140-tisíc vojenských vozidiel. Jedná sa napríklad o [terénny pásový nosič BV206](https://military.kia.com/en/kia/about-kia/history.do) a v roku 2001 vyvinula 15-tonové záchranné vozidlo a ťažký transportný traktor, ktorým zaviedla kompletný systém výroby vojenských vozidiel od malých po veľké segmenty. Kia tiež vytvorila prvé kórejské viacúčelové taktické vozidlo, ľahké taktické vozidlo, ktoré nahradilo súčasné 0,25-tonové a 1,25-tonové vozidlá. Ak vás táto téma zaujíma viac, spoločnosť vytvorila samostatnú podstránku na svojom webe venovanú [histórii jej vojenských a špeciálnych vozidiel](https://military.kia.com/en/kia/about-kia/history.do). Začiatkom tohto roka spoločnosť Kia oznámila strednodobú a [dlhodobú stratégiu s názvom „Plan S“](https://www.autoviny.sk/novinky/121126/velky-plan-kie-ovladnut-europsky-trh-s-elektromobilitou-skor-realisticke-ocakavania-a-ohromne-usilie) zahŕňajúcu celú paletu diverzifikovaných obchodných aktivít, vrátane vývoja avýroby vozidiel typu PBV. Plány spoločnosti založené na ich malosériovej výrobe s dôrazom na vynikajúcu životnosť karosérie, podobne ako pri vývoji vojenských vozidiel.

Veľký plán Kie ovládnuť európsky trh s elektromobilitou? Skôr realistické očakávania a ohromné úsilie

Značka Kia iba nedávno informovala o svojej novej stratégii Plán S, teraz ho upresňuje v súvislosti s európskym trhom. Budúcnosť tkvie v elektrifikácii áut, už teraz tvoria elektromobily 6% celkového európskeho predaja.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.