Novinárka a herečka za volantom? Spoločne zvládli náročnú Rebelle Rally na Kii Telluride

Rally trvala osem dní, výlučne dámske obsadenie Kie Telluride napokon dosiahlo druhé umiestnenie v kategórii X-Cross.
Vydané  Text: 
Energické dámske duo riadiace sa sloganom „Dajte do toho všetko“ (Give it everything). Tak automobilka Kia predstavuje **Alyssu Roenigk** (vodička) a **Sabrinu Howellsovú** (navigátorka), ktorým sa podarilo po nekonečných ôsmich dňoch pretrhnúť pomyslenú cieľovú pásku na podujatí Rebelle Rally. Piaty ročník tejto rally sa odohral v nevadských a kalifornských púšťach aj napriek pandémii koronavírusu, pretože v samotnom vozidle sedeli iba oni dve a ostatní účastníci pretekov súťažili fakticky nezávisle. Tímu sa podarilo obsadiť druhé miesto v triede X-Cross, keď exceloval v piesočných dunách, kde veľké SUV Telluride podľa slov automobilky „bez námahy plávalo nad piesočnatou krajinou“, aby napokon zasiahlo niekoľko kontrolných bodov ešte pred väčšinu konkurenčných vozidiel. Kia napokon prostredníctvom uvedených dám získala víťazstvo za najviac získaných bodov vo finálnom súťažnom dni a celkovo druhú pozíciu v kategórii X-Cross.
Sabrina Howells (vľavo) a Alyssa Roenigk (vpravo) na SUV Kia Telluride s miernou rally úpravou
Zakladateľka Rebelle Rally je uznávaná vytrvalostná pretekárka **Emily Miller**. Vytvorila toto podujatie, aby poskytla ženám príležitosť vyzvať seba i seba navzájom a presadiť sa v podmienkach, ktorým sa väčšina ľudí vyhýba. Účastníčky rally musia čeliť horúčave, piesku, skalám a chladu. Pritom musia mať špičkovú znalosť o svojich vozidlách a vedieť ich dokonale ovládať, pretože pri podobných pretekoch sa kritické situtácie vyskytujú zo sekundy na sekundu a práve to, ako ich posádka dokáže zvládnuť pod tlakom, napokon zodpovedá ich umiestneniu za cieľovou čiarou. Kia bola vôbec prvou súťažiacou na piatom ročníku Rebelle Rally, ktorá súťažila v triede X-Cross s minimálnymi úpravami. Tie obsiahli iba montáž ochrannej lišty na ochranu oblasti palivovej nádrže a olejovej vane a osadenie terénnych pneumatík. **Alyssa Roenigk** je dopisovateľka ESPN a pri písaní svojich príbehov podľa automobilky vykonala nespočetné množstvo dobrodružných činov. Uviedla titulné diely pre magazín ESPN The Magazine, zastávala televízne funkcie v X Games a SportsCenter, zabezpečovala denné spravodajstvo o olympijských hrách, grandslamových zápasoch, Super Bowloch a Svetovom pohári žien. Bola tiež súčasťou prvého amerického tímu, ktorý vyhral rally Aïcha des Gazelle v Maroku a dodnes je jedinou americkou jazdkyňou, ktorá v ňom zvíťazila. **Sabrina Howells** je herečka z Los Angeles (Everybody Hates Chris, Kaleidoscope, Freddy’s Nightmares) a hudobníčka (Henry Henrietta). Zúčastnila sa štyroch marockých pretekov Rallye Aïcha des Gazelles, vrátane súťaže Expert Class v roku 2015. V roku 2016 sa zúčastnila Rebelle Rally, kde obsadila prvé miesto v triede crossoverov a v roku 2017 obsadila druhé miesto. Tento rok si do zoznamu úspechov pripisuje opäť druhé miesto. ### Kia Telluride s výkonom 216 kW [GALLERY id=29804] **Kia Telluride** je veľké SUV, ktoré sa predáva na americkom trhu, no v našich končinách sa vyskytuje iba ako dovozný artikel bez oficiálneho predaja. Vozidlo má pohon všetkých kolies, štandardne sa dodáva s benzínovým motorom Lambda II V6 GDi, ktorý nemá turbo, pracuje v Atkinsonovom cykle a disponuje max. výkonom 216 kW (291 k), max. krútiacim momentom 355 Nm a 8-stupňovou automatickou prevodovkou. Na severoamerickom trhu sa predáva od necelých 32-tisíc dolárov, za ktoré miestni dostanú auto s celkovo dĺžkou rovných päť metrov. Na naše pomery je to vskutku dosť, no v USA aj tak Telluride označujú ako „stredne veľké SUV“!

KIA predviedla svoje suverénne najväčšie SUV. Telluride má pritom motor bez turba.

Telluride je priamym pokračovateľom konceptu z roku 2015.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!