Odhalené podvody si vyžiadali daň: General Motors asi zruší dvojmiliardový obchod so značkou Nikola

Prevzatie 11-percentného podielu sa odkladá aj s ohľadom na sexuálny škandál zakladateľa Nikoly.
Vydané  Text: 
Zdá sa, že najnovší investor a výrobný partner spoločnosti Nikola, spoločnosť General Motors, prehodnocuje partnerstvo v hodnote 2 miliárd dolárov, ktoré uzavrelo len pred tromi týždňami. Obe spoločnosti mali dohodu uzavrieť do stredy. Podľa CNBC sa ale **General Motors rozhodlo rozhovory predĺžiť** . Podľa pôvodnej dohody by GM prevzala 11-percentný podiel v spoločnosti Nikola a zároveň poskytovala spoločnosti technológie batérií a vodíkových palivových článkov, ako aj montážne linky pre jej pickup Badger . V deň oznámenia dohody (8. septembra 2020) akcie spoločnosti Nikola vyskočili o viac ako 50 percent. **Trevor Milton**, zakladateľ firmy, vo svojom tweete označil dohodu ako „nebeské partnerstvo“ a generálna riaditeľka GM Mary Barra to hrdo označila ako „víťazstvo pre všetkých“. O dva dni neskôr však predajca Hindenburg Research zverejnil správu obviňujúcu Miltona z nepravdivých vyhlásení o základnej technológii jeho spoločnosti s cieľom prilákať investorov a partnerov. Veľmi prekvapivo dôsledkom toho Milton 21. septembra rezignoval na funkciu predsedu a následne zrušil svoj účet na Twitteri. Škandály sa však hromadili aj naďalej. Začiatkom tohto týždňa dve ženy – jedna z nich bola identifikovaná ako Miltonova sesternica – podali sťažnosť na podnikateľa s tvrdením, že ich sexuálne napadol, keď boli tínedžerkami ešte v rokoch 1999 a 2004. Milton obe obvinenia odmietol. V stredu vydala Nikola zdĺhavé vyhlásenie s podrobným uvedením svojho obchodného plánu a cieľov. „*Sme priekopníkom v obchodnom modeli, ktorý umožní firemným zákazníkom integrovať technológiu nákladných vozidiel novej generácie, infraštruktúru a údržbu vodíkových palív a ich údržby,*“ uvádza sa vo vyhlásení. „*Ako spoločnosť v počiatočnom štádiu rastu má Nikola jedinečnú pozíciu na spájanie strategických obchodných partnerov a dodávateľom výrazne znížiť riziká, zlepšiť časové harmonogramy komercializácie a vybudovať dlhodobé konkurenčné výhody*. “ „*Sme nadšení z tejto vízie.“ Vízia nadchla veľa ľudí, úlohou je teraz jej vykonanie*, “uviedol Steve Girsky, Miltonov náhradník a niekdajší výkonný riaditeľ General Motors, pokračujúc: „*A to je to, čo tu dnes robíme. “ Girsky tiež pre CNBC potvrdil, že rozhovory s GM prebiehajú, ale odmietol diskutovať o detailoch.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Slovensko

Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.