Toto je nové Suzuki Swace! Pripomína vám niečo? Tak to má byť

Suzuki pripravilo v spolupráci s Toyotou už druhý model auta. Swace je prerobená Corolla, predaj začína už čoskoro.
Vydané  Text: 
### Swace alebo Corolla? Keď sa prvýkrát pozriete na nové Suzuki Swace, udrie vám do očí nápadná podobnosť s Toyotou Corolla vo vyhotovení kombi. Táto podobnosť nie je náhodná a dokonca ani zámerná, ono sa v skutočnosti naozaj jedná o Corollu. Takto totiž vyzerá výsledok spolupráce týchto značiek. Suzuki Swace teraz mieri na európsky trh, v predaji bude už od zimy 2020. O cenách zatiaľ informácie nemáme, ale očakáva sa, že Suzuki by mohlo cenou podliezť „originálnu Toyotu“. Zákazník sa tak zdanlivo môže dostať do náročnej dilemy, či si zadovážiť originál alebo upravenú verziu. V skutočnosti nákupom v Suzuki o nič podstatné nepríde, veď posúďte sami.
Hybridný systém modelu Swace kombinuje elektromotor s 1,8-litrovým benzínovým štvorvalcom s max. výkonom 72 kW pri 5 200 ot./min.. Maximálny krútiaci moment tohto spaľovacieho motora je 142 Nm pri 3 600 ot./min. Hybridný systém sa dobíja výhradne princípom rekuperácie, poháňa Swace automaticky s ohľadom na aktuálne podmienky buď elektromotorom (režim EV), spaľovacím motorom, alebo oboma naraz. Prevodovka je typu CVT, poháňaná je predná náprava. Okrem uvedených režimov Suzuki ponúkne aj jazdné režimy Eco, Normal a Sport.
Suzuki Swace stojí na podvozku s prednou nápravou MacPherson a vzadu s dvomi priečnymi ramenami, 16-palcových diskoch a má svetlú výšku solídnych 135 mm. Všetky proporcie a technické údaje fakticky zodpovedajú Corolle kombi. To znamená batožinový priestor s kapacitou 596 dm^3, respektíve 1 606 dm^3, ak sa sklopia zadné sedadlá. Tie sa sklápajú do roviny a umožnia prevoz predmetov s dĺžkou 1 860 mm. Reálne môžete do auta dostať aj dlhšie predmety (cca do troch metrov), ale uvedených 1 860 mm je údaj od piatych dverí po zadnú stenu predného sedadla spolujazdca. Šikovným detailom je rolovacie plató kufra.
### Interiér Pokiaľ sa jedná o interiér, Suzuki uvádza, že pri interiéri využíva princíp „menej je viac“. Na fotografiách sa novinka prezentuje s volantom od Suzuki, hodnotným materiálovým a estetickým vyhotovením a tiež 8-palcovým multimediálnym audiosystémom s AM/FM/DAB rádiom, funkciou Bluetooth® a ovládacími prvkami na volante pre jednoduchšie používanie. Systém je kompatibilný s funkciami Apple CarPlay, Android Auto™ a MirrorLink™. Na prístrojovej doske v dosahu vodiča aj spolujazdca je k dispozícii bezdrôtová nabíjacia podložka Qi pre nabíjanie smartfónov, spolu s dvoma USB konektormi a AUX konektorom.
Medzi ďalšie kľúčové prvky interiéru patrí ovládanie na volante, vyhrievanie predných sedadiel, systém klimatizácie S-FLOW s detekciou obsadenosti a ambientné osvetlenie kabíny. Po technickej stránke je Suzuki Swace atraktívne ponukou Full LED svetlometov, siedmimi farebnými variantmi karosérie (White Pearl Crystal Shine, Super White, Precious Silver, Black Mica, Dark Blue Mica, Phantom Brown Metallic a Oxide Bronze Metallic) a veľmi slušnou paletou bezpečnostných funkcií, z ktorých Suzuki pripomína nasledovné: * **Jednoduchý inteligentný parkovací asistent (S-IPA)** – S-IPA pomáha vodičovi pri cúvaní na parkovacie miesto, pri pararelnom parkovaní alebo pri vychádzaní z pararelného parkovacieho miesta poskytovaním zvukových a vizuálnych pokynov a automatickým ovládaním volantu. Systém využíva na snímanie okolia ultrazvukové snímače, vďaka čomu umožňuje presné parkovanie aj v úzkych priestoroch. * **Predkolízny bezpečnostný systém (PCS)** – PCS pomáha predchádzať kolíziám s inými vozidlami, chodcami a cyklistami. Systém monitoruje cestu pred vozidlom vďaka radaru s milimetrovými vlnami a monokulárnej kamere a v prípade potreby aktivuje brzdového asistenta a automatické brzdenie. * **Systém udržiavania vozidla v jazdnom pruhu (LTA)** – Ak systém zistí, že na rýchlostnej ceste alebo vyznačenej verejnej ceste pravdepodobne dôjde k neúmyselnému vybočeniu z jazdného pruhu, asistuje riadeniu tak, aby sa obnovila správna poloha vozidla. * **Systém na rozpoznávanie dopravných značiek (RSA)** – RSA monitoruje dopravné značky pri ceste a zobrazuje ich na informačnom displeji. * **Dynamický radarový tempomat (DRCC)** – DRCC automaticky udržuje dostatočnú vzdialenosť od vozidla vpredu. Vozidlo taktiež automaticky zastaví, akonáhle zastaví aj vozidlo idúce vpredu, následne ďalej pokračuje v jazde. * **Monitorovanie mŕtvych uhlov (BSM)** – Systém BSM upozorňuje vodiča akonáhle zaznamená vozidlo v mŕtvom uhle. * **Systém monitorovania situácie za vozidlom (RCTA)** – Systém napomáha vodičovi predísť kolíziám pri cúvaní z parkovacích miest. Ak je rozpoznané vozidlo, systém spustí zvukovú výstrahu ako upozornenie na približujúce sa vozidlo. * **eCall** – V prípade, že sa stanete účastníkom nehody, systém tiesňového volania kontaktuje záchranné služby, pričom poskytne podrobné údaje o presnej polohe vozidla. * **Brake Hold – Funkcia podržania brzdy** – Pri zastavení vozidla, napríklad na svetelnej križovatke, funkcia udržiava vozidlo na mieste dokým vodič nestlačí plynový pedál.
> Tak ako, zaujalo vás Suzuki Swace natoľko, že by ste boli ochotní kúpiť ho namiesto pôvodne zamýšľanej Toyoty Corolly kombi?




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!