Prečo by sme za diaľničné známky a mýto mali platiť Poliakom? Prišli s riešením našich problémov

Poľská súkromná spoločnosť zavádza inovatívny spôsobom platenia diaľničných známok, mýta či parkovania.
Vydané  Text: 
Predstavte si, že by ste počas dlhšieho šoférovania nemuseli zastavovať a čakať v dlhých radoch na zaplatenie mýta, vopred si zisťovať možnosti kúpy diaľničnej známky pre danú krajinu, riešiť parkovné, či hľadať peniaze alebo kartu na kúpu paliva alebo jedla. ### Nie je potrebné žiadne zastavovanie Poľská spoločnosť Autopay navrhla riešenie presne pre takéto situácie. Aplikácia je rýchly automatický online a offline platobný systém, pomocou ktorého môžu vodiči prechádzať mýtnymi úsekmi diaľnice medzi mestami bez zastavenia a tým pádom aj bez čakania. Ide o prvú službu v Európe, ktorá využíva technológiu na výber elektronického mýta. > Aplikácia pre vodičov funguje na základe plne automatických bezkontaktných platieb, ktoré sa realizujú podľa evidenčného čísla vozidla. Ak sa vám tento nápad zdá nerealizovateľný, príkladom, kde už funguje v praxi, je práve Poľsko, z ktorého pochádzajú jeho vývojári. Systém Autopay už úspešne funguje na diaľniciach medzi veľkými mestami na juhu krajiny (Krakov – Katovice – 80 km) a na severe (Toruń – Gdansk – 150 km). Stačí, ak sa užívateľ zaregistruje cez webstránku alebo aplikáciu a spáruje svoj profil s platobnou kartou. Vďaka univerzálnemu riešeniu systém integrovali do svojich mobilných aplikácii aj dve banky v Poľsku. Cieľom zakladateľov je priniesť prelomový softvér aj do iných európskych krajín, čo práve v čase pandémie koronavírusu predstavuje ideálne bezkontaktné riešenie rôznych situácii.

Týmto automobilkám hrozí v Európe koniec! Dôvodov je hneď niekoľko

Nielen pandémia a celkové spomalenie trhu s osobnými automobilmi, ale aj **neustále sprísňujúca sa emisná legislatíva** spôsobujú ťažkosti najmä menším automobilkám, ktoré sú orientované na špecifickú kategóriu vozidiel. Spomenúť môžeme napríklad také Mitsubishi, o ktorom v poslednom období kolujú internetom rôzne informácie. Prvé správy hovorili o úplnom odchode značky, tie novšie naznačujú stiahnutie všetkých SUV modelov z európskeho trhu... Prečítať celé

### Jednotný a komplexný systém pre celú EÚ Miłosz Kurzawski, člen predstavenstva spoločnosti, sa vyjadril: „V súčasnosti má každá krajina svoje vlastné riešenie vyberania diaľničných poplatkov. To však núti vodičov, ktorí cestujú medzi jednotlivými štátmi, aby sa vopred oboznamovali s miestnymi pravidlami a dodržiavali ich. My chceme vytvoriť systém, ktorý umožní pohybovať sa po celej Európskej únii pomocou jednej aplikácie bez dopravných zápch na diaľničných mýtnych bránach, bez nálepiek na oknách, bez stresu a navyše pri nižších emisiách.“ Služba má však oveľa vyššie ambície ako elektronické diaľničné známky a mýto. „Máme ambíciu vytvoriť komplexný systém pre automatické platby autom, kedy sa evidenčné čísla budú využívať ako nástroj na vykonanie transakcie tak, ako to poznáme pri platbe kartou alebo mobilom. Vďaka ŠPZ-tke budete môcť zaplatiť diaľničné poplatky, parkovné, benzín či vykonať platby v ‚drive-thru’ reštauráciách,“ upresňuje riešenie Bartłomiej Gast, člen predstavenstva spoločnosti. ### Cestovanie do Chorvátska bez čakania na mýtnych bránach Najobľúbenejšia dovolenková destinácia Slovákov – Chorvátsko, má napríklad mýtne brány s rampami, ktoré by po nainštalovaní zariadení mohli prečítať evidenčné čísla a automaticky zdvihnúť rampu, čo by zabralo približne 3 sekundy. Fungovalo by to teda rovnako ako pri výjazde z podzemných garáží v nákupných centrách. Žiadne čakanie, žiadne zápchy. ### Praktické výhody * Platba by prebehla až po ukončení jazdy po diaľnici. * Vďaka jednej aplikácii by si šofér mohol kúpiť napríklad diaľničné známky do viacerých krajín, zaplatiť za palivo, kúpiť si jedlo v “drive-thru” a zaplatiť za umytie auta a parkovné bez použitia platobnej karty či hotovosti. * Ceny zostávajú rovnaké, ako si nastavili poskytovatelia služieb. * Ideálne riešenie parkovacej politiky v mestách – inteligentné brány by umožňovali voľný prechod pre rezidentov a návštevníkom by účtovali poplatok. * Čakanie pred mýtnymi bránami vytvára zápchy, ktoré spôsobujú znečistenie ovzdušia. Menej zápch, menej výfukových emisií. * Prelomovú technológiu si už všimli aj vo svete, kde získala doteraz dve prestížne ocenenia – Fintech Future za technológiu s najväčším rozvojovým potenciálom a Zlatý bankár 2020 v kategórii Fintech Innovation.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!