Nové plug-in hybridné kombi Audi A6 Avant 55 TFSI e quattro

Toto je auto, o ktorom všetci snívame. Káblom dobíjateľný elektrický pohon si ale vybral malú daň, čítajte ďalej.
Vydané  Text: 

Nové Audi A6 Avant 55 TFSI e quattro – spotreba, údaje, ceny, dostupnosť

Najlepšie kombi od značky Audi? Model A6 Avant je podľa mnohých nielen ideálnym kombi, ale aj ideálnym autom ako takým, pretože v sebe kombinuje športový i luxusný charakter, praktický potenciál, technologickú a bezpečnostnú vyspelosť, priestorovú veľkorysosť k predným aj zadným pasažierom… dôvodov, prečo sa rozhodnúť pre kúpu A6 Avant, je skrátka veľa. Tým najvýznamnejším však bude v prvom rade lojalita k značke samotnej.  

Jazdí s vypnutým benzínovým motorom

Najnovšia verzia A6 Avant nesie názov 55 TFSI e quattro, čím avizuje nielen výkonný benzínový motor s maximálnym výkonom 185 kW (252 k) a maximálnym krútiacim momentom 370 Nm, ale aj prítomnosť elektrického doplnkového pohonu. Nejedná sa pritom o hybrid, ale o plug-in hybrid. Audi A6 Avant PHEV dokáže prejsť na čisto elektrický režim do 51 kilometrov, okrem rekuperácie sa nabíja aj káblom a doma v Nemecku sa tak na neho bude vzťahovať iba polovičná daň. Na Slovensku môže vlastníctvo plug-in hybridu taktiež priniesť nejaké tie výhody.

Elektrický motor je sám schopný vygenerovať maximálny výkon 105 kW a krútiaci moment až do 350 Nm! Spoločný systémový výkon plug-in hybridného Audi A6 Avant tak dosahuje pozoruhodných 270 kW (367 k) a najvyšší krútiaci moment až 500 Nm. Tento krútiaci moment pritom pohon dosahuje už pri 1 250 ot./min. benzínového motora, čím stavia výhody konvenčných naftových motorov do nepriaznivej situácie. S ťahaním jachty by teda nemal byť problém, najmä nie s pohonom 4×4.

 

Spotreba a emisie

Spotreba luxusného kombi je podľa metodiky WLTP iba 2,1–1,9 l/100 km a počas plne elektrického režimu spotrebuje 18,1–17,6 kWh/100 km. Len pre porovnanie, bežné elektrické crossovery, ale aj hatchbacky a supermini majú spotrebu energie medzi 10 až 14 kWh/100 km, takže avizované údaje od Audi sú veľmi priaznivé.

Emisie oxidu uhličitého predstavujú v kombinovanom jazdnom režime výborných iba 48–44 g CO2/km.

 

Batérie sú v kufri

Lítium-iónová batéria sa na nabíjacej stanici s príkonom 7,4 kWh nabije za dve a pol hodiny, nabíjanie na domácej 230-voltovej zásuvke zaberie o zopár hodín viac. Lenže elektromobily a plug-in hybridy sa nabíjajú vtedy, keď sa nepoužívajú. Akumulátor má maximálnu kapacitu 14,1 kWh.
Veľké kombi pre prítomnosť systému akumulátorov prišlo o niekoľko kubických decimetrov batožinového priestoru. V plug-in hybridnej verzii tak ponúka kapacitu 405 dm3 a po sklopení zadných sedadiel sprístupňuje nákladný priestor s objemom max. 1 535 dm3.

Pre porovnanie, štandardná verzia Audi A6 Avant (od m.r. 2019) má batožinový priestor s kapacitou 565 až 1 680 dm3.

 

Cena a dostupnosť

Slovenské ceny Audi A6 Avant 55 TFSI e quattro síce ešte neboli zverejnené, ale medzinárodná tlačová správa avizuje nemeckú štartovaciu cenu 71 940 eur. Cenu u nás nemá ešte ani plug-in hybridná limuzína A6. Verzia bez plug-in hybridného pohonu u nás štartuje na cene 48 100 eur a vo verzii kombi (Avant) od 50 590 eur.

Druhá generácia Audi A3 sedan vás posadí na stoličku

Nové Audi A3 vo vyhotovení sedan bude u nás v Európe v predaji popri hatchbacku, ale napríklad na severoamerickom trhu bude jediným reprezentantom modelového radu A3.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Servis

Štatistika porúch ADAC 2024: Ktoré jazdené autá sú najviac a najmenej spoľahlivé? Majú elektromobily menej porúch?

  • Ktorý jednoduchý komponent najčastejšie paralyzuje autá? Štatistika porúch od ADAC je analýza zahŕňajúca 156 modelových radov vozidiel.

     Nová štatistika poruchovosti ADAC ukazuje nielen to, ktoré autá sa v roku 2023 kazili najčastejšie, ale aj to, či sú skutočne elektromobily spoľahlivejšie. 
  • Rozhovor

    Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.