Zastaví Tesla na červenú?

Schopnosti riadiacich systémov automobilov Tesla sú pre konkurentov aktuálne nedostižné. Dokáže však auto bez zásahu vodiča zastaviť na stopke alebo na červenú na semafore?
Vydané  Text: 
Keď som mal možnosť šoférovať Tesla model 3 jeho schopnosti autonómnej jazdy ma doslova očarili. Auto v hustom daždi videlo viac ako ja. Bez problémov sa držalo uprostred jazdného pruhu, čítať vedelo aj oranžové čiary na ceste, bez zaváhania auto viedlo aj počas zjazdu z diaľnice. Dnes na svet prenikla správa, že sa vývojári posunuli o značný kus dopredu. Aktuálny softvérový update softvéru priniesol schopnosť auta zataviť na červenú aj na stopke. Testovanie novej funkcie autopilota ukázalo, že autá dokázali zastaviť samé, na rozbehnutie auta už bol potrebný pokyn vodiča. Tesla samozrejme vyzýva vodičov, aby sa venovali riadeniu auta. **Amerika vs. Európa** Podľa očakávania to však má háčik. Zatiaľ čo v Amerike si túto vymoženosť už majitelia automobilov Tesla začnú čoskoro užívať, v Európe je to zatiaľ hudba budúcnosti. Prečo? Dôvodom je podľa očakávania legislatíva, ktorá takéto fungovanie auta bez zásahu vodiča zatiaľ neumožňuje. Na obranu zákonodarcov dodajme, že za automatickým zastavením auta treba hľadať napríklad aj zodpovednosť za spôsobenú škodu. Legislatíva zatiaľ nepozná prenesenie zodpovednosti na stroj počas nehody. Je totiž otázne, ako by súd postupoval v prípade, ak by došlo k nehode a vodič by tvrdil, že mal zapnutého autopilota, ktorý mal vozidlo zastaviť. Kto by za takúto nehodu niesol následky? Automobilka? Dodávateľ softvéru? Vodič? Kto? **Kedy áno a kedy zatiaľ nie?** Na druhej strane ale treba povedať, že súčasné autá sú vybavené automatickým brzdením v prípade hroziacej kolízie s iným autom, cyklistom ba dokonca aj s chodcom. Najlepšie systémy dokonca dokážu strážiť priestor aj po pravej strane vozidla a v prípade, že sa tade pohybuje chodec alebo cyklista, systém na to vodiča vizuálne aj zvukom upozorní, či dokonca autu nedovolí odbočiť doprava. Prax ukazuje, že potreba novej legislatívy je už doslova akútna. Dočkáme sa jej v blízkom čase? Alebo radšej „politicky“ počkáme, kým konkurenti Tesly dobehnú.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Dopravná poradňa

Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.