Posledná šanca pre Fiat Tipo! Zachránia ho nové motory a technika?

Talianska automobilka Fiat na tom v súčasnosti nie je najlepšie a chytá sa topiacej slamky. Skôr než vývoj úplne nových modelov, môžeme očakávať detailné modernizácie tých zavedených. **Hĺbkového faceliftu sa tak koncom tohto roka dočká aj rodina Fiatov s názvom Tipo, ktorá má na Slovensku pre výrobcu významné miesto** najmä z pozície predajných čísel. Značka tiež plánuje ponechať Tipo… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Talianska automobilka Fiat na tom v súčasnosti nie je najlepšie a chytá sa topiacej slamky. Skôr než vývoj úplne nových modelov, môžeme očakávať detailné modernizácie tých zavedených. **Hĺbkového faceliftu sa tak koncom tohto roka dočká aj rodina Fiatov s názvom Tipo, ktorá má na Slovensku pre výrobcu významné miesto** najmä z pozície predajných čísel. Značka tiež plánuje ponechať Tipo vo výrobe dlhšie než pôvodne plánovala a výroba by mala prebiehať minimálne do roku 2024. Zaujímavosťou tiež je, že k súčasným karosárskym verziám pribudne aj crossover vytvorený z hatchbacku. Významné zmeny sa dotknú najmä troch oblastí, konkrétne exteriérového a interiérového dizajnu, technologickej výbavy a motorizácií. **Pod kapotou už viac nenájdeme archaické atmosférické agregáty radu Fire, ale pribudnú malé prepĺňané trojvalcové a štvorvalcové jednotky FireFly** o objeme 1.0 a 1.3 litra v rôznych výkonových verziách. Spomínané motorizácie sa v súčasnosti montujú už do modelu Fiat 500X. Silnou stránkou týchto motorov by podľa automobilky mala byť výdrž a spoľahlivosť, pri testovaní podstúpi turbodúchadlo viac ako 75 000 hodín testovania a samotné prototypy najazdia cez päť miliónov kilometrov. **V rámci znižovania emisných noriem by sme mohli pod kapotou nájsť aj hybridnú technológiu v podobe motorgenerátora napájaného samostatnou 48-voltovou sieťou.** Legislatíve sa prispôsobia tiež asistenčné systémy ako napríklad vylepšené autonómne núdzové brzdenie s rozpoznávaním okolia, inteligentný obmedzovač rýchlosti, čítanie niektorých dopravných značiek alebo monitorovanie mŕtvych uhlov. Modernejší infotainment nájde svoje miesto v interiéri s kvalitnejšou palubnou doskou. Nové Tipo sa predstaví ešte koncom tohto roka, do predaja príde začiatkom roka 2021.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.