Hyundai Elantra je späť! Vyzerá ako z iného sveta a šokuje technikou!

Kompaktný sedan s odvážnym dizajnom vyniká aj rozsiahlou bezpečnostnou výbavou.
Vydané  Text: 
Fanúšikovia malých sedanov jasajú, nový Hyundai Elantra v modelovom roku 2021 prinesie do tohto segmentu svieži vietor. Podľa dostupných informácií sa však tento vietor úplne vyhne Slovensku, ako i celej Európe, novinka zamieri pravdepodobne iba na Severoamerický trh a do Ázie. Mať v ponuke Elantru, ktorá by do určitej miery nahradila model Ioniq, by však nemuselo byť na škodu.
Nová generácia Elantry využíva nápadný dizajn predných partií, ktorý sa vzdialene podobá na nový model i30 (hatchback, kombi a fastback) alebo aktuálne SantaFe, od ostatných modelov sa líši vo významnej miere. Mali by sme si však tento dizajnový koncept zvykať, s najväčšou pravdepodobnosťou si ho postupne osvoja všetky modely výrobcu.
Interiér vozidla ponúka koncernový dielenský štandard s hodnotnými doplnkami, ako 10,25-palcový prístrojový panel a druhú rovnako veľkú centrálnu obrazovku, ambientné osvetlenie so 64 farebnými odtieňmi, multimediálny systém Blue Link, bezdrôtové pripojenia Android Auto a Apple CarPlay (údajne prvýkrát v segmente), bezdrôtové nabíjanie mobilu či osem reproduktorov od značky Bose. Pútavo znejú silné slová o schopnostiach systému na rozpoznávanie hlasových povelov, technológia s názvom Deep Meaning Understanding údajne dokáže rozpoznať povely bez ohľadu na to, akým spôsobom boli vyslovené a rozumie kontextu. Veľmi prirodzeným spôsobom tak vodič i spolujazdec môžu ovládať jednotlivé funkcie auta, od klimatizácie po navigáciu. Systém odpovie aj na otázky, ktoré nemajú nič spoločné s autom, napríklad kedy je deň matiek a podobne. Nemenej zaujímavé je využitie technológií NFC a Bluetooth ako spojení pre konfiguráciu digitálneho kľúča – na odomknutie auta tak bude stačiť mobil nachádzajúci sa v tesnej blízkosti vozidla.
Z hľadiska bezpečnosti toho nová Elantra ponúka veľmi veľa. Už základná výbava je pestrá, * asistent pre čelnú kolíziu s autom či chodcom; * upozornenie na vybočenie z jazdného pruhu; * aktívne udržiavanie uprostred jazdného pruhu; * automatické svetlomety; * upozornenie na únavu vodiča; * zadná parkovacia kamera s dynamickým navádzaním. Príplatkovými možnosťami pre zvýšenie bezpečnosti sú * upozornenie na objekt v slepom uhle; * inteligentný adaptívny tempomat Smart Cruise Control (SCC); * čiastočne samočinné riadenie na diaľnici Highway Driving Assist (HDA); * asistent pre predchádzanie kolízií odzadu Reverse Parking Collision Avoidance Assist (PCA); * funkcia Safe Exit Warning (SEW) upozorňujúca na nebezpečnosť otvorenia zadných dverí.
Pokiaľ by vás zaujímali motorizácie modelu v zahraničí, tak nový Hyundai Elantra sa bude predávať s benzínovými motormi so zdvihovým objemom 1,6 a 2,0 litra a tiež ako hybrid s 1,32 kWh batériou. Nový Hyundai Elantra sa začne vyrábať na jeseň tohto roka v Južnej Kórei a v americkej Alabame, cenu zatiaľ výrobca neavizuje.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.