Fiat Centoventi smeruje do výroby!

Fanúšikom talianskej značky Fiat svitá na lepšie časy. Vedenie automobilky sa rozhodlo dať zelenú modelu Centoventi.
Vydané  Text: 
Keď Fiat minulý rok predstavil štúdiu Centoventi bolo z nej cítiť hlboko zakorenený talent stavať do detailu premyslené a súčasne emotívne ľudové autá. Iba na pripomenutie. Centoventi je samozrejme elektromobil. To nikoho neprekvapilo. Čo spôsobilo obrovský záujem sa ukrývalo v kabíne. Celý interiér je totiž stavebnicou, zákazník si auto môže vyskladať presne podľa svojich potrieb.
Od koncepcie prístrojovej dosky, ktorá vtipne a súčasne mechanicky odolne rieši dočasné umiestňovanie rôznych držiakov, až po originálnu detskú sedačku, ktorá môže byť umiestnená vedľa vodiča. Hoci bol interiér štúdiu pomerne sparťansky zariadený, nevadilo to. Preferencie zákazníkov hovoria jasne. Pred luxusom dávajú čoraz viac prednosť variabilite a originalite. A tieto vlastnosti štúdii Centoventi z žiadnom prípade uprieť nemožno.
Množstvo nápadov, ktoré dizajnéri pri štúdii použili majú do sériovej výroby dvere otvorené, čo sa však celkom určite zmení? Centoventi má byť na cenu orientovaným mestským modelom, a tak na karosériu bez stredného stĺpika treba zabudnúť. Veľmi málo pravdepodobné je aj zachovanie koncepcie otvárania dverí. Tu a tam sa síce k tejto koncepcii niektorá značka odhodlala, prax však ukázala, že má viac nevýhod ako výhod.
**Auto z tlačiarne?** Zaujímavo znie nápad, že si bude možno viaceré doplnky interiéru vytlačiť na 3D tlačiarni. Hoci to znie lákavo, reálne to asi nebude. Okrem funkčnosti totiž vývojári musia zohľadňovať aj bezpečnosť. Ak by do hry vstúpila ľudová tvorivosť bolo by garantovanie bezpečnosti posádky počas dopravnej nehody minimálne problematické. Druhá vec je, ak by 3D tlačiarne mali k dispozícii vybraní predajcovia, ktorí by vyrábali schválenie dielce. LEGO koncepciu automobilka ohlásila aj v prípade akumulátorov. Bežne by auto malo dojazd na úrovni 200 kilometrov, na dovolenku by ste si u predajcu mohli prenajať ďalšie články, vďaka čomu by ste si predĺžili dojazd až na 500 kilometrov.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.