NASA žiada automobilky, aby navrhli vozidlo na prieskum Mesiaca

Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) sa chce po viac ako polstoročí opäť vrátiť na Mesiac. Na pomoc pri vývoji lunárneho vozidla oslovila známe automobilky.
Vydané  Text: 
Vesmírny program s názvom Artemis je plánovaný na rok 2024 a po prvýkrát sa ho majú zúčastniť aj ženy. Celkovo by malo na Mesiaci pristáť šesť žien a sedem mužov. Jedným z najzásadnejších problémov, ktorým NASA musí čeliť, je spôsob, akým sa budú kozmonauti po mesačnom povrchu pohybovať. Špeciálne skafandre umožňujú kozmonautom prejsť iba približne 800 metrov kvôli ich hmotnosti a zníženej gravitácii. Ideálnym riešením by preto mohlo byť lunárne vozidlo, ktorým by sa po povrchu Mesiaca mohli komfortne pohybovať. Lunárne vozidlá nie sú pritom žiadna novinka, už v programe Apollo 11 bolo použité vozidlo, ktorá však bolo schopné prejsť iba zhruba jeden kilometer. Dnešné vozidlá sú už pokročilejšie a zvládnu aj 20 kilometrov. Ako prvé lunárne vozidlo sa do dejín zapísal ruský Lunochod, ktorý na Mesiaci pristál v roku 1970. Odpoveďou naňho bol americký Apollo Lunar Roving Vehicle, ktorý pristál na Mesiaci o rok neskôr a zabudnúť netreba ani na Lunochod 2 z roku 1973. Nasledujúcich 40 rokov zostal povrch Mesiaca nedotknutý lunárnymi vozidlami, až kým Číňania neposlali svoje Yutu a Yutu 2, ktoré jazdí po povrchu Mesiaca dodnes. Aj v súčasnosti prebieha spolupráca medzi NASA a poprednými automobilkami. Za zmienku stojí napríklad Toyota, ktorá vyvíja lunárne vozidlo v rámci spoločného projektu s Japonskou agentúrou pre výskum vesmíru. Malo by ísť o dvojmiestne vozidlo so šiestimi kolesami poháňané kombináciou solárnych panelov a palivových článkov. Podľa mnohých odborníkov je vesmírny program Artemis skúškou súčasnej techniky ešte predtým, ako sa NASA vydá na Mars. Automobilka, ktorej sa podarí vyvinúť a poslať svoje vozidlo do vesmíru sa tým určite zapíše do dejín, nechajme sa teda prekvapiť, ktorej sa to nakoniec podarí. ### Lexus medzičasom predstavil svoj návrh Dizajnéri značky Lexus vytvorili koncept stroja, ktorý sa bude pohybovať na Mesiaci. Z radu námetov na mesačné vozidlá od popredných medzinárodných návrhárov bol zvolený stroj od Karla Dujardina. Má názov Zero Gravity, pripomína motorku a nad mesačným povrchom by sa mal vznášať rýchlosťou 500 km/h. Finálna vizualizácia sa inšpirovala koncepčnou štúdiou vozidla Lexus LF-30 Electrified. [GALLERY id=30466] **Zero Gravity je jednomiestne vozidlo**, ktoré sa riadi ako motocykel, ale využíva magnetickú levitáciu a vznáša sa nad povrchom. Ide o technológiu, ktorú už spoločnosť Lexus skutočne použila vo svojom jedinečnom projekte levitujúcej dosky. Ovládanie tohto futuristického stroja je podobné, ako keď jazdec ovláda svojho koňa. Ide o nový koncept označovaný ako Tazuna, čo v japončine znamená opraty. Výsledkom je skutočný pocit jazdca prepojeného so strojom. Dizajnovú skicu vytvorilo európske vývojové centrum dizajnu (ED2). Koncept nesie všetky charakteristické znaky značky Lexus. Hoci sa dizajnéri oslobodili od akýchkoľvek obvyklých pravidiel návrhu luxusných automobilov, dokázali priamo čerpať zo svojej najnovšej prelomovej práce – futuristického konceptu Lexus LF-30 Electrified.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.