Všimli ste si, ako Dacia narástla? Stala sa z nej šiesta najpredávanejšia značka áut na Slovensku

Značke Dacia sa na Slovensku veľmi darí, v minulom roku predala toľko áut, že sa z nej stala šiesta najpredávanejšia automobilka v krajine.
Vydané  Text: 
Je to iba niekoľko mesiacov, čo sme na Autovinách informovali o veľkom komerčnom úspechu esúvečka Dacia Duster. Medziročné predaje tohto populárneho automobilu stúpli o závratných 87 percent, čo je nevídaný rast. Automobilka tak zaznamenala vôbec najväčší nárast predaja spomedzi všetkých ostatných významných značiek predávajúcich na Slovensku.

Slovenské predaje Dacie Duster stúpli o vyše 87 percent! Čo stojí za týmto úspechom?

Dacii sa na Slovensku nevídane darí, dokonca zaznamenala najväčší nárast predaja spomedzi všetkých ostatných významných značiek.

Pred niekoľkými dňami nám Dacia oznámila celoročné predaje za rok 2019 – a sú veľmi priaznivé. V priebehu posledných rokov sme si zvykli, že Dacia každým rokom rastie a inak to nebolo ani tentokrát. S trhovým podielom 5,6 percenta narástla o 0,8 percenta a z ôsmej pozície skočila rovno na šiestu. Zaujímavé je to najmä v súvislosti so skutočnosťou, že Renault sa teší z taktiež dobrého predaja, ale trhového podielu iba 4,5 percenta a vlastníctva statusu desiatej najpredávanejšej automobilky u nás. Dovedna sa už na Slovensku predalo viac ako 40-tisíc kusov automobilov značky Dacia, z toho 6 145 kusov v roku 2019. Ak by sme ale hodnotili predaje Renaultu a Dacie dokopy (ako *Renault Slovensko*), dospeli by sme k až 10,1-percentnému trhovému podielu s celkovým počtom predaných áut 11 151. Jedná sa o najlepší medziročný výsledok za celé desaťročie. Značkám Dacia a Renault sa nedarí len tak pre nič za nič. Za dobrými číslami svojí prepracovaný marketing vedúci potencionálnych zákazníkov až do predajní, premyslená komunikácia značiek v médiách a v prvom rade samotné automobily. Dacia i Renault si udržia skôr nižšie cenové úrovne a Renault inovuje svoje portfólio o atraktívne dizajny a bohatú technologickú výbavu. Spomeňme napríklad nové Clio, ktoré priam zásadným spôsobom vylepšilo všetko, čo je pre vodiča i spolujazdcov dôležité.

VIDEOTEST: Je Renault Clio najlepším malým autom na trhu? Týmto nás presvedčilo

**Už piata generácia populárneho malého Renaultu prináša debut úplne novej aliančnej platformy CMF-B, na ktorej budú nasledovať nové generácie crossoverov Juke a Captur.** Tá okrem štrukturálnych zlepšení prináša aj moderné asistenčné systémy a prípravu na elektrifikáciu pohonného ústrojenstva. Hybrid však príde až neskôr, dovtedy Cliu musia stačiť na Slovensku tri benzínové motory a jeden diesel. Možno trochu sklamaním je,... Prečítať celé

### Najpredávanejšie modely Najpredávanejším modelom značky Dacia bol v roku 2019 už spomínaný **Duster** s 2 762 registráciami. Patrí mu prvé miesto až s 64,5 % nárastom predaja v jednom z najrýchlejšie rastúcich segmentov. Obľúbené Sandero s počtom 1 039 registrácií je druhým najpopulárnejším modelom z ponuky Dacia. Tesne za ním skončil model **Logan MCV** s 1 022 registráciami. Najpopulárnejším modelom značky Renault na Slovensku sa stal **Renault Clio**, ktorý skončil na 4. mieste v segmente s registrovaným počtom 1 467 kusov, čo predstavuje 7,9 % podiel v segmente. Nový Renault Clio bol navyše nominovaný na kandidáta na ocenenie Auto roka 2020. Druhým najúspešnejším modelom bol **Renault Captur**, najpredávanejšie európske SUV segmentu B, ktorý zaznamenal 1 076 registrácií s 10,1 % podielom na trhu. Captur sa umiestnil na Slovensku na 4. mieste v segmente s 20,22 % nárastom predaja.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!