Zlé správy nekončia. Počet úmrtí na našich cestách stúpa!

Na slovenských cestách minulý rok zomrelo 245 ľudí, čo je viac, než v roku 2018. Počet dopravných nehôd však medziročne klesol.
Vydané  Text: 
Najviac smrteľných nehôd evidujú policajti v Košickom kraji, najmenej ich bolo v Bratislavskom kraji. Pri najzávažnejšej dopravnej nehode, novembrovej zrážke autobusu s nákladným autom pri Nitre, zomrelo 12 ľudí. Najsmrteľnejšie dni na slovenských cestách sú štvrtok a piatok, najbezpečnejší je utorok. Na slovenských cestách zomrelo v roku 2019 aj viac chodcov ako v roku 2018. Udialo sa tak napriek informačným kampaniam Policajného zboru. Tým sa chce polícia venovať aj tento rok. Výkon služby bude zameriavať aj na najzávažnejšie príčiny vzniku smrteľných nehôd, ako aj na kritické úseky ciest, alkohol za volantom a využívanie objektívnej zodpovednosti. ### Porovnanie so susedmi „V rámci Európy patríme medzi krajiny s najnižším počtom smrteľných nehôd,“ uviedol prezident PZ Milan Lučanský s tým, že SR má najmenej smrteľných nehôd na obyvateľa spomedzi krajín V4 a menej ako Rakúsko. ### Dôvod sú jasné Takmer polovica nehôd bola zavinená porušením povinností vodiča, napríklad aj telefonovaním. Nedovolená rýchlosť jazdy zapríčinila 12 percent dopravných nehôd a na treťom mieste sa umiestnila nesprávna jazda cez križovatku. Ukazuje sa, že nástup nových technológií, napríklad aktívne vodenie v jazdnom pruhu, či autonómne brzdenie s registráciou chodcov, zatiaľ moc nepomáha.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!