Nový Lexus LX príde s menším a výkonnejším motorom, už sa pripravuje na premiéru

O nástupcovi vlajkového SUV značky Lexus sa hovorí čoraz viac. V októbri 2019 sa svetom šírili správy, že japonská značka si zaregistrovala označenie LX 600. Teraz sa spomína dátum premiéry najväčšieho terénneho vozidla Lexusu.
Vydané  Text: 
Pravdepodobne v roku 2021 môžeme očakávať debut novej verzie Lexusu, tvrdí japonský časopis Mag-X. Auto by malo byť postavené na novej platforme s architektúrou TNGA, vytvorenej pre terénne automobily s rámom. Možno očakávať, že podobnú konštrukciu dostane aj spríbuznená Toyota Land Cruiser. ### Motor z Lexusu LS Japonské médiá naznačujú, že nový Lexus LX bude poháňať 3,5-litrový motor V6 s dvomi turbodúchadlami, známy z vlajkovej limuzíny LS. V súčasnosti disponuje najväčšie SUV Lexusu väčšou jednotkou – **5,7-litrovým motorom V8** s maximálnym výkonom ~270 kW (367 k) a krútiacim momentom 530 Nm. **Menší motor je však výkonnejší**, dosahuje maximálny výkon ~310 kW (417 k) a max. krútiaci moment 600 Nm. ### LX 600 a mild hybrid V prípade Lexusu LS vystupuje pohonná jednotka pod označením 500. Lexus si však nedávno zaregistroval označenie **LX 600**. Môže to znamenať, že v ponuke bude aj verzia s ešte väčším motorom, ale oveľa pravdepodobnejšie však je, že týmto číslom bude chcieť Lexus **zdôrazniť vyšší výkon** nového LX s motorom **3.5 V6**. Objavujú sa aj chýry o pohonnom systéme typu **mild-hybrid**. Jeho použitie by bolo veľkým prekvapením, pretože Lexus a Toyota doteraz túto technológiu v širšom rozsahu nevyužívali a venovali čas a zdroje full hybridom.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »