Volkswagen vyladil dvojlitrový štvorvalec na 600 koní a hlási návrat extrémneho off-roadu

Volkswagen Atlas Cross Sport R je koncepčný off-roadový automobil, ktorý bude pretekať na SCORE Baja 1000 v novembri 2020 v kategórii Class 7 Open Production Unlimited. Automobilka ho predstavila na tohtoročnom autosalóne v Los Angeles. Pre značku Volkswagen bude účasť na off-roadových pretekoch BAJA symbolickým návratom do minulosti, kedy sa pretekov zúčastňoval na jeho úplných začiatkoch…. Prečítať celé
Vydané  Text: 
Volkswagen Atlas Cross Sport R je koncepčný off-roadový automobil, ktorý bude pretekať na SCORE Baja 1000 v novembri 2020 v kategórii Class 7 Open Production Unlimited. Automobilka ho predstavila na tohtoročnom autosalóne v Los Angeles. Pre značku Volkswagen bude účasť na off-roadových pretekoch BAJA symbolickým návratom do minulosti, kedy sa pretekov zúčastňoval na jeho úplných začiatkoch.
Mimoriadne pútavý je najmä vonkajší vzhľad vozidla. Hoci má podobnú šírku ako cestný [Volkswagen Atlas Cross Sport](https://www.autoviny.sk/novinky/120229/nove-obrovske-suv-od-volkswagenu-ma-zakladny-kufor-1141-litrov), pre odstránenie predného a zadného nárazníka a zväčšenie svetlej výšky pôsobí nepomerne širšie. Zaujímavosťou sú kompletne odhalené nápravy či masívne terénne pneumatiky. Off-road je postavený na základoch amerického veľkého SUV Atlas Cross Sport a popri drastickej úprave podvozka a motora zásadným spôsobom redukuje vybavenie interiéru. Ten má dvojmiestne vyhotovenie, bezpečnostný rám, kompletnou výmenou prešli aj celá palubovka a volant.
Extrémny automobil bol navrhnutý v spolupráci s pretekárom Tannerom Foustom a podľa Volkswagenu sa bude jednať o prvé vozidlo s pohonom všetkých kolies, ktoré bude štartovať na Baja Class 7. Krútiaci moment bude na kolesá posielať iba štvorvalcový dvojlitrový motor, ktorý bol v divízii Volkswagen Motorsport prerobený na dosahovanie maximálneho výkonu až 600 koní (~450 kW), teda pomerovo dosahuje výkon do tristo koní na jeden liter zdvihového objemu valcov. Takýto výkon v náročnom teréne nájde uplatnenie, preteky vykonávané pod záštitou SCORE International (Southern California Off Road Enthusiasts) na trati Baja 1000 sa konajú v mexickej púšti.
Volkswagen si vo svojej oficiálnej tlačovej správe neodpustil pripomenutie, že hoci sa na prvý pohľad jeho účasť na pretekoch nezhoduje s environmentálnou stratégiou, v skutočnosti je jeho účasť na pretekoch, ako i celý program BAJA, stopercentne uhlíkovo neutrálna. Vyhlasuje, že vďaka The Conservation Fund bude vysadených až tisíc nových stromov, teda jeden za každú míľu trasy.

Nové obrovské SUV od Volkswagenu má základný kufor 1141 litrov!

Ak je vám Touareg malý, potom budete z tejto novinky vo vytŕžení.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.