Komplikovanú dopravu vyriešia nové technické opatrenia, stojí za nimi japonská Toyota

Každý deň nadávame na zlú dopravnú situáciu na Slovensku, ale v zahraničí sú podobné problémy násobné. So zámerom vyriešiť kolabujúcu dopravu prišla japonská Toyota, do ulíc nasadila svoje špičkové technológie.
Vydané  Text: 
Nadácia Toyota Mobility Foundation spolu s partnermi z verejného a súkromného sektoru spustila nový projekt, v ktorom analýza údajov s využitím umelej inteligencie a techniky pomôže znížiť dopravné preťaženie na jednej z hlavných ulíc Bangkoku, hlavného mesta Thajska. **Nadácia Toyota Mobility Foundation** (TMF) spojila svoje sily s thajským ministerstvom dopravy, mestským zastupiteľstvom Bangkoku, metropolitnou políciou, univerzitou Chulalongkorn a spoločnosťou Grab Taxi Thailand, aby spoločne vytvorili nový systém. **Cieľom je uľahčiť premávku na ulici Rama IV, jednej z hlavných dopravných tepien mesta**. Projekt s názvom Rama4 je rozšírením úspešne ukončeného programu Sathorn Road Model, ktorý nadácia TMF zrealizovala v rokoch 2015-2017. Využila v ňom množstvo metód, vrátane optimalizácie fungovania semaforov, zavedenia nových kyvadlových služieb, pružného pracovného času v kanceláriách alebo záchytných parkovísk park&ride. To umožnilo vypracovať časový harmonogram ďalších krokov na boj proti nadmernému dopravnému preťaženiu c Bangkoku, ktorý dostala thajská vláda.
Cieľom projektu **Rama4 Model** je predovšetkým vypracovať vizualizáciu súčasného stavu dopravy a situáciu v okolí ulice Rama IV, identifikovať opakujúce sa situácie kvôli odhadu budúcich možných problémov. Ďalším krokom bude rozvoj systémov riadenia dopravy, dopravných sietí a zmien územného plánovania mesta. Kľúčová je pre projekt otázka efektívneho využívania obrovského množstva rôznorodých údajov z viacerých zdrojov, ako napríklad GPS z taxíkov Grab Taxi a mestských autobusov, záznamy z kamier CCTV a informácie z veľkého množstva senzorov. Údaje budú spracované pomocou umelej inteligencie a strojového učenia a ich analýza bude spojená s vedomosťami odborníkov ktorí sa špecializujú na dopravu a IT z akademických a súkromných firiem ako je napríklad univerzita Chulalongkorn, dopravné centrum Thai Intelligent Traffic Information Center (iTIC), inštitút Asian Institute of Technology (AIT), ako aj firmy Siametrics a Waycare. Nadácia Toyota Mobility Foundation je zodpovedná za riadenie projektov a poskytovanie podpory vo forme fondov a odborných znalostí o doprave. Nadácia už poskytla univerzite Chulalongkorn dotáciu vo výške okolo 1,6 milióna dolárov. Súkromné spoločnosti ako Grab Taxi a AIT poskytnú údaje a využijú svoje znalosti o tom, ako optimalizovať mestskú dopravu. Vedecké inštitúcie sú zodpovedné za vypracovanie technológií na riešenie zložitých problémov s plynulosťou cestnej premávky, zatiaľ čo mestské úrady a thajská vláda sprístupnia údaje, ktoré zhromažďujú, a ich úlohou bude implementovať vyvinuté riešenia v prospech obyvateľov.
Projekt modelu Rama4 je naplánovaný na približne 18 mesiacov – od novembra 2019 do roku 2021. Počas tohto obdobia sa budú testovať a vyhodnocovať schopnosti rôznych pokročilých systémov analýzy údajov pri zlepšovaní dopravného toku na ulici Rama IV, jednej z najrušnejších ciest v Bangkoku.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.