Pozrite si prvý diel seriálu slovenskej polície o zmenách platných od decembra 2019

Môžete pred jazdou na kolobežke piť alkohol? Aký je minimálny vek na riadenie elektrickej kolobežky a aké pokuty rozdávajú policajti, ak porušíte pravidlá? Prvý diel seriálu sa venuje zmenám týkajúcich sa elektrických kolobežiek.
Vydané  Text: 
Od 1. decembra 2019 je platná novela cestného zákona, v rámci ktorej došlo k viacerým zmenám pre motoristov aj ostatných účastníkov cestnej premávky. V rámci šírenia informácii sa Polícia SR rozhodla vytvoriť seriál, v ktorom vysvetľuje jednotlivé zmeny. V prvej časti seriálu vysvetľuje príslušník policajného zboru zmeny týkajúce sa elektrických kolobežiek. Prepis videa prinášame priamo v textovej podobe a samotné video nájdete na konci tohto príspevku. #### Kto je vodič nemotorového vozidla? Od 1. decembra sa osoba na kolobežke alebo bicykli s pomocným motorčekom, alebo osoba na segwayi považuje za vodiča nemotorového vozidla. Pre osoby jazdiace na kolobežke bez pomocného motorčeka aj naďalej platí, že sú považované za chodcov. #### Povinnosti vodičov elektrických kolobežiek Pre osobu jazdiacu na kolobežke s pomocným motorčekom platí niekoľko nových nariadení, ktoré je povinná dodržiavať. #### Alkohol Vodič elektrickej kolobežky nesmie jazdiť pod vplyvom alkoholu. Hranica tolerancie do 0,5 promile platí iba počas jazdy v obci alebo po cestičke pre cyklistov. #### Cyklistické chodníky Ak vodič elektrickej kolobežky jazdí po cyklistickej ceste, môže jazdiť po pravej strane vyhradeného pruhu pre cyklistov, po cestičke pre cyklistov a priechode pre cyklistov, iba ak tým neobmedzuje alebo neohrozuje cyklistov jazdiacich po danej trase. #### Rýchlosť jazdy Pozor si treba dať tiež na rýchlosť jazdy, ktorá nesmie presiahnuť rýchlosť chôdze. #### Spôsob jazdy Viacerí kolobežkári musia jazdiť vždy len jednotlivo za sebou a držať sa oboma rukami riadidla. Držať sa riadidla iba jednou rukou môžu iba v prípade, že dávajú znamenie o zmene smeru jazdy. Ak je kolobežka určená pre jednu osobu, nesmie sa na nej viesť žiadna iná osoba. Rovnako sa na nej nesmú prevážať zvieratá a iné predmety, ktoré by ohrozovali bezpečnosť jazdy. #### Bezpečnostné prvky V prípade zníženej viditeľnosti je potrebné, aby mal vodič elektrickej kolobežky reflexné prvky, za ktoré sa považue reflexná vesta, odrazové svetlo červenej farby so svietidlom červenej farby vzadu a bielym svetlom vpredu. Na kolobežke musia byť tiež biele odrazové svetlá. Samozrejmosťou je ochranná prilba. #### Vek Po ceste určenej predovšetkým pre autá, môže na elektrickej kolobežke jazdiť iba osoba staršia ako 15 rokov. Mladšie osoby môžu jazdiť na elektrickej kolobežke po poľnej ceste, lesnej ceste, cyklistickej trase či v obytnej zóne. #### Aké sankcie hrozia za nedodržanie pravidiel? Sankcie sú rozdelené podľa druhu ich porušenia nasledovne: * jazda bez reflexných prvkov za zníženej viditeľnosti – 30 eur * nerešpektovanie dopravného značenia – 30 až 150 eur * ohrozovanie iných účastníkov cestnej premávky – 60 eur * jazda bez ochrannej prilby mimo obce – 10 eur




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!