Roma je azda najzvláštnejšie Ferrari: tvári sa ako elektromobil, ale jazdí na benzínový osemvalec

Ferrari už v minulosti pomenovalo svoje vozidlá podľa významných talianskych miest: po Maranelle, Modene a Portofine prichádza na rad hlavné mesto Rím.
Vydané  Text: 
Má minimalistický exteriérový vzhľad, ktorý môže budiť dojem, že sa jedná o elektromobil. Lenže Ferrari Roma má za prednou nápravou oceneniami ovenčený vidlicový osemvalec so zdvihovým objemom valcov 3 855 cm3 s dvojitou turbodúchadiel. Spaľuje benzín a dosahuje pôsobivých technických údajov – maximálny výkon 456 kW (620 k) pri 5 750-7 500 ot./min a max. krútiaci moment 760 Nm pri 3 000-5 750 ot./min. Akcelerácia z nuly na rýchlosť 100 km/h prebehne už za 3,4 sekundy, a to aj pri nezanedbateľnej hmotnosti až 1 472 kilogramov. Aj keď je maximálna konštrukčná rýchlosť famóznych 320 km/h, je isté, že toto vozidlo nebude určené na preteky. Jeho typickým zákazníkom by mal byť človek, ktorý si potrpí na extra imidžové jazdy do a z práce. Bavíme sa teda o Ferrari na každodenné jazdenie? Možno. To je vec názoru a finančných možností majiteľa.
Exteriérový dizajn Ferrari Roma je minimalistický a nadväzuje na 50. a 60. roky 20. storočia, konkrétne na modely ako napríklad 250 GT Berlinetta Lusso, na druhej strane možno pripomína aj taký Aston Martin V8 Vantage. Podobností by sme možno našli viac, inokedy menej, v každom príde si Ferrari ide vlastnou cestou a hoci Roma nemusí na prvý pohľad pôsobiť na každého pozitívne, jedná o výsledok dlhotrvajúceho vývoja a vylepšovania dizajnu. Čo je zaujímavé, sú zadné svetlomety, ktoré už nie sú nositeľmi kruhových motívov. Zadné svetlá sú rozdelené na dve časti a usporiadané sú horizontálne. Predné svetlomety zásadným spôsobom vybočujú zo zaužívaných konvencií značky, rovnako horná časť masky chladiča vo farbe karosérie nie je bežnou vecou. Spodná časť masky chladiča však zachováva čierne vyhotovenie.
V interiéri môžeme, naopak, pozorovať dizajn skôr typický pre Ferrari, vrátane trojice displejov, z ktorých jeden je priamo pred spolujazdcom. Ferrari nezverejnilo cenu modelu Roma a tak môžeme iba odhadovať, koľko stoviek tisíc za neho budúci majitelia zaplatia. Vo všeobecnosti sa očakáva, že cena Ferrari Roma bude predstavovať približne 200 000 eur.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.