POZOR! Veľká zmena pri preukazovaní PZP na Slovensku, od októbra musíte mať túto kartu stále pri sebe.

Novela zákona o Exportno-importnej banke začne platiť už od 1. októbra a dotkne sa aj slovenských vodičov. Dôjde totiž k zrušeniu takzvanej „bielej karty“ vydávanej poisťovňami k PZP. Po novom budeme platnosť povinného zmluvného poistenia preukazovať výhradne zelenou kartou, ktorá má medzinárodný formát. **Zelená karta sa dodnes používala len v zahraničí ako štandardizovaný preukaz v rámci krajín… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Novela zákona o Exportno-importnej banke začne platiť už od 1. októbra a dotkne sa aj slovenských vodičov. Dôjde totiž k zrušeniu takzvanej „bielej karty“ vydávanej poisťovňami k PZP. Po novom budeme platnosť povinného zmluvného poistenia preukazovať výhradne zelenou kartou, ktorá má medzinárodný formát. **Zelená karta sa dodnes používala len v zahraničí ako štandardizovaný preukaz v rámci krajín patriacich do Systému zelenej karty.** Na Slovensku sme však stále museli mať pri sebe aj bielu kartu, ktorá síce obsahovala rovnaké údaje, no domáca legislatíva si stále vyžadovala jej prítomnosť. Poisťovne sa dlhodobo sťažovali na to, že vydávanie bielej karty zbytočne zaťažuje ich administratívu, pretože zavedená zelená karta potvrdzuje stále to isté povinné zmluvné poistenie, ktoré si vodiči uzatvorili.
Zdroj: FB Polícia Slovenskej republiky
**Od 1. októbra tak už poisťovne nebudú musieť poskytovať klientom po uzavretí povinného zmluvného poistenia bielu kartu. Vodiči však budú musieť mať zelenú kartu vždy pri sebe, a to aj na Slovensku.** Tou budú preukazovať platnosť PZP na dopravnom inšpektoráte alebo pri dopravnej kontrole, keď ich zastaví hliadka. „Vodičom preto odporúčame, aby si skontrolovali, či majú pri sebe zelenú kartu. **Ak niekto zistí, že napriek uzatvorenému poisteniu stále nemá originál zelenej karty, mal by sa obrátiť na svoju poisťovňu.** Mohlo sa tak stať preto, že niektorí klienti nestihli dodať načas technické preukazy, a preto im poisťovňa originál kariet ešte neposlala. V takom prípade odporúčame čo najskôr kontaktovať svoju poisťovňu,“ povedal pre TASR riaditeľ oddelenia poistenia motorových vozidiel Uniqa, Július Baláž.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »