Nová policajná Kia bude sama upozorňovať na podozrivé osoby

Kia sa spojila s významným hráčom na poli technológií, aby vyrobila najlepšie policajné auto sveta.
Vydané  Text: 
**V tomto článku sa dočítate:** * o spojení automobilky Kia s Fujitsu * o zavedení policajných externých systémov priamo do auta * ako bude integrovaný systém fungovať * o rozpoznávaní ľudí za volantom a jeho význame * akým spôsobom budú nové policajné autá sledovať vozidlá a hľadané osoby * aké sú výhody nového policajného auta
### Ciele spojenia spoločností Kia a Fujitsu Základným cieľom spojenia týchto dvoch spoločností je vytvorenie policajného auta budúcnosti, ktoré by malo uľahčiť policajtom ich prácu, zvýšiť bezpečnosť a znížiť náklady na výrobu policajných áut. V prototype policajného auta budúcnosti bol použitý model Kia Stinger. Docieliť to chcú tak, že integrujú čo najviac externých policajných systémov priamo do vozidla. V súčasnosti je problém najmä v tom, že sa špeciálne zariadenia pridávajú do áut dodatočne, čo si vyžaduje čas a náklady na inštaláciu a nie je im prispôsobený interiér auta. Často tak zabraňujú napríklad výduchom klimatizácie alebo musia byť kvôli nim deaktivované airbagy. Ovládanie takýchto externých zariadení si samozrejme vyžaduje aj viac pozornosti a znižuje tým bezpečnosť.
### Funkcie integrovaného systému V novom policajnom vozidle by mali byť všetky tieto externé systémy integrované do interiéru auta a ovládané cez stredový dotykový displej. Prostredníctvom systému Android Auto tak budú môcť policajti na stredovom displeji ovládať napríklad sirénu, kameru či svetlá. Pre urýchlenie si budú môcť navoliť tri príkazy, ktoré zadajú jednoduchým stlačením troch tlačidiel. Tie si navolia podľa ich potreby. ### Personalizácia funkcií auta Zaujímavým prvkom je aj **biometrický skener vo voliči automatickej prevodovky**, ktorý dokáže rozpoznať človeka, ktorý si sadol za volant. Oskenovaním dlane pri dotyku overí, či je osoba v aute skutočne policajt a ak áno, až potom sprístupní funkcie vo vozidle alebo odomkne priehradku so zbraňou. Okrem toho umelá inteligencia prispôsobí nastavenie sedadla a zrkadiel podľa vodiča, ktorý je aktuálne za volantom. Kia uvádza, že takéto rozpoznávanie a personalizácia by nemali zabrať viac ako 0,6 sekundy. ### Displej priamo v čelnom skle Keď chce policajt sledovať údaj o rýchlosti, type a farbe sledovaného vozidla, umožní mu to radar s prehľadovým displejom, ktorý premieta údaje priamo do čelného skla. Na streche auta by tiež mali byť umiestnené kamery, ktoré by pomocou umelej inteligencie mohli vyhľadávať kradnuté autá. Pri zrýchlení podozrivého auta by sa mali zapnúť majáky a automaticky sa zmení ich farba. Pri brzdení začne auto blikať na červeno a pri zaradení spiatočky sa zadné diódy rozsvietia na bielo. Dôležitou funkciou je tiež prepojenie auta s policajnou kamerou. Pri diaľničnej kontrole by tak umelá inteligencia mohla policajta vibráciami upozorniť, ak rozpozná hľadanú osobu.
### Nesporné výhody nového policajného auta Šetrenie sa v prípade tohto automobilu netýka iba peňazí. Integráciou prídavných systémov by sa malo ušetriť približne 60 až 80 kg káblového vedenia a výrazne by sa mal skrátiť aj čas, ktorý je potrebný na inštaláciu policajných systémov do auta. Lákavé sú tiež náklady na prerobenie klasického auta na moderné policajné auto, ktoré by mohli klesnúť až o tri štvrtiny. Rovnaký princíp modernizácie by mohli okrem policajných áut využiť aj iné špeciálne zložky. Zatiaľ je však všetko v štádiu vývoja a treba tiež dodať, že zapojená do procesu je aktuálne iba austrálska pobočka značky Kia. Ak však pôjde všetko podľa plánov, je viac než pravdepodobné, že úspech na seba nenechá dlho čakať ani na európskom trhu.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »