Suzuki odhaľuje svoje poctivo rodinné auto: toto je nové XL6

Nové Suzuki nebude ani SUV, ani crossover. MPV novej generácie sa volá XL6 a mieri veľmi presne na rodiny s deťmi a všetkých ľudí, ktorým sa už všadeprítomné esúvečka zunovali. Lenže vizuálnej podobnosti s nimi sa zrejme nevyhne, rovnako ako kritike pre svoju nedostupnosť.
Vydané  Text: 
Pripravované Suzuki XL6 (foto: SUZUKI)
V posledných desiatich rokoch sa trh s novými automobilmi výraznejšie zmenil v prospech esúvečiek a crossoverov. Už sme to písali veľakrát, že pánom výroby nie je riaditeľ, ale dopyt, čo je slávna veta napísaná Karlom Čapekom pre použitie v divadelnej hre R.U.R. Za sto rokov sa na tejto pravde nič nezmenilo a dôvod neustáleho odhaľovania nových a nových SUV je práve neklesajúci záujem o toto karosárske vyhotovenie. Suzuki má vo svojom portfóliu tri esúvečka a crossovery; sú nimi Vitara, SX4 S-Cross a Jimny. Veľké SUV v ponuke chýba a hoci model Ignis môžeme považovať za akýsi mestský superkompaktný allroad s pohonom všetkých štyroch kolies, za crossover ho ešte nepovažujeme. Teraz nás japonský výrobca zaujal tým, že sa pustil do odhaľovania nového modelu, ktorý je však tradičným MPV-čkom. MPV znamená multi-purpose vehicle, teda viacúčelové vozidlo a zvyčajne si pod ním predstavujeme napríklad taký Volkswagen Touran. Suzuki XL6 sa nám odhaľuje postupne, zatiaľ v podobe štylizovanej skice, ktorá umožňuje vytvoriť základnú predstavu o charaktere vozidla a dizajne jeho zadných a predných svetiel. S celkovou dĺžkou 445 cm a rázvorom kolies 274 cm sa bude zaraďovať medzi autá „s rozumnou dĺžkou“, teda by s ním nemal byť problém parkovať v úzkych podzemných garážach a prechádzať s ním tenkými uličkami miest. Výška Suzuki XL6 bude až 1,7 metra, čo svedčí o veľkorysom vnútornom priestore s dostatkom miesta pre hlavy vyšších pasažierov, šírka bude 1,7 metra. Suzuki XL6 bude zdieľať platformu s modelom Ertiga, ktorý sa u nás nepredáva – je to krásne rodinné MPV určené pre exotické trhy.
Suzuki XL6 bude využívať podvozok z väčšieho MPV s názvom ERTIGA, ktoré sa predáva v zahraničí (foto: SUZUKI)
Na zozname motorov očakávame benzínový agregát s 1,5-litrovým objemom a maximálnym výkonom 104 koní v konfigurácii s 5-stupňovým manuálom alebo 6-stupňovou automatikou. Nový 6-miestny rodinný automobil bude oficiálne a v plnej paráde odhalený 21. augusta, teda už o niekoľko dní. Či sa dostane aj do Európy, dnes nevieme, veríme však, že značka rozšíri svoje starokontinentálne portfólio aj o takýto praktický model.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »