Kia vysvetľuje svoje nové aktívne ovládanie radenia prevodovky

Funkcia aktívneho ovládania radenia prevodovky ASC skracuje čas radenia o 30 %, čím zvyšuje zábavu z jazdy a znižuje spotrebu paliva.
Vydané  Text: 
Budúce hybridné vozidlá od spoločnosti Kia Motors ponúknu svetovú novinku, ktorou je prevodovka s technológiou aktívneho ovládania radenia ASC (Active Shift Control). Táto inovačná funkcia, ktorú vyvinula materská spoločnosť automobilky Kia, skupina Hyundai Motor Group, zabezpečuje optimálnu účinnosť prevodovky. Až 500-krát za sekundu sleduje zmeny prevodových stupňov a precízne upravuje rýchlosť otáčania prevodovky, aby dochádzalo k rýchlejšiemu radeniu. Nová technológia zažije premiéru v pripravovanom modeli Hyundai a časom z nej budú profitovať aj nové hybridné a plug-in hybridné modely značky Kia. Funkcia ASC využíva v rámci hybridnej riadiacej jednotky (HCU) softvér s novou riadiacou logikou, ktorá ovláda elektromotor a zosúlaďuje rýchlosť otáčania spaľovacieho motora a prevodovky, vďaka čomu sa podarilo skrátiť čas radenia o 30 %. Technológia však zaručuje nielen rýchlejšie, ale zároveň aj hladšie radenie. „Vývoj prvej technológie ASC na svete predstavuje mimoriadnu inováciu, ktorá zahŕňa precízne riadenie motorov v spojení s automatickými prevodovkami,“ povedal Kyoung-Joon Chang, viceprezident a vedúci oddelenia riadiacich systémov motorov v skupine Hyundai Motor Group. „Našim zákazníkom prinesie úsporu paliva, ale tiež viac potešenia z jazdy.“ ### Inovácie: použitie nezávisle vyvinutej riadiacej logiky v elektromotore Bežné hybridné vozidlá nepoužívajú meniče krútiaceho momentu, aby ešte viac znížili spotrebu paliva – meniče krútiaceho momentu totiž zvyčajne pri prenose výkonu strácajú energiu. Hoci sú prevodové systémy v hybridných vozidlách úsporné, často vyžadujú dlhšie časy radenia, ak majú byť zmeny prevodových stupňov hladšie.
Vďaka technológii ASC môže elektromotor hybridného vozidla regulovať aj radenie prevodových stupňov. To umožňuje softvér s novou logikou použitý v hybridnej riadiacej jednotke (HCU), ktorý zmierňuje problémy súvisiace s pomalším radením. Jednotka HCU 500-krát za sekundu sleduje rýchlosť otáčania prevodovky pomocou senzora namontovaného vnútri elektromotora a bleskovo synchronizuje rýchlosť otáčania prevodovky s rýchlosťou otáčania spaľovacieho motora. Prostredníctvom takejto synchronizácie sa čas radenia skrátil o 30 % z 500 na 350 ms. To prispelo k lepšej akcelerácii a nižšej spotrebe hybridného vozidla. Minimálne trenie počas radenia navyše prispieva k dlhšej životnosti prevodovky. ### Rastúci dopyt po elektrifikovaných modeloch značky Kia V posledných rokoch výrazne stúpol dopyt po elektrifikovaných modeloch spoločnosti Kia, kedže jej ponuka hybridných a elektrických modelov patrí v súčasnosti medzi najrozmanitejšie. Počas prvého polroka 2019 sa predaj elektrifikovaných modelov značky Kia zvýšil z 27 671 vozidiel v roku 2018 na 38 173 vozidiel (nárast o 38 %). To zahŕňa model Kia Niro, ktorý je dostupný v hybridnej, plug-in hybridnej aj čisto elektrickej verzii, ako aj model Optima Plug-in Hybrid, ktorý sa v Európe predáva vo verziách sedan a sportswagon.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.